Tip na výlet: Věhlasný kostel sv. Apoleny a zázračná uzdravení

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 6. 5. 2022

Na Tachovsku, přibližně 6 kilometrů od zříceniny známého hradu Přímda, se u silnice nedaleko obce Málkov nachází již téměř zapomenutý kostel sv. Apoleny, respektive jeho pozůstatek. Založen byl na místě původní kaple Panny Marie.

Dnes již opuštěný kostel stojí na místě osady Svatá Apolena, z níž bylo v roce 1945 vysídleno německé obyvatelstvo. V roce 1960 pak osada zanikla definitivně.

První zmínka o kapli Panny Marie Pomocné pochází z roku 1580. Právě tehdy se objevilo mnoho svědectví o zázračném uzdravení nemocných, kteří přicházeli k místnímu prameni. Voda údajně léčila zejména oční a zubní neduhy. V pozdější době, když k prameni, jenž měl několika lidem navrátit zrak, začali mířit další nemocní, nechal tehdejší majitel panství Hrabě Georg Maximilian Lindelo pramen upravit a postavit nad ním kapli.

I on totiž zažil zázračné vyléčení. Tento šlechtic mnoho let trpěl silnými bolestmi zubů. Jakmile se dozvěděl o zázračném prameni, zprvu historkám samozřejmě nevěřil. Nakonec však zázračnou vodu ochutnal a bolesti začaly skutečně ustupovat. Proto z vděčnosti nechal studánku nejdříve vyzdít a vyčistit. Posléze dal na místě poutní kaple roku 1670 postavit kostel zasvěcený Apoleně, patronce zubních lékařů.

Jednalo se o jednoduchou hranolovou stavbu s menší věží na jižním průčelí. Vnitřní prostor byl bohatší, rohové vestavby kaplí a šnekových schodišť z něho udělaly prostoru na křížovém půdorysu, která byla zaklenuta klenbami. O provoz kostela se starali dva poustevníci. Hojně navštěvované mše se zde konaly zejména o svatodušních svátcích.

Požár zničil téměř vše

Dne 18. dubna 1898 kostel postihl obrovský požár, jenž roztavil dokonce i zvony. Od té doby jeho význam upadal a od roku 1938 již byly mše slouženy pod širým nebem, protože kostel byl zkrátka už v havarijním stavu. Jeho zařízení bylo proto rozvezeno po okolních kostelích. Dnes se o záchranu zbytků kostela snaží Občanské sdružení Zvon z Bělé pod Radbuzou. Místo určitě stojí za návštěvu a působí velmi mystickým dojmem.

Asi 900–⁠1 000 metrů v lese, západně od zříceniny kostela sv. Apoleny, ve vzdálenosti přibližně 60 metrů nalevo od široké lesní cesty, která odbočuje ze silnice na Novou Ves, těsně nad zříceninou kostela se nachází křížový kámen vypovídající o smrti hajného Adlera. Podrobnosti tohoto tragického příběhu nejsou příliš známy. Smrt hajného nebyla nalezena ani v matrikách zemřelých pro okolní farnosti. Jediným záznamem o této tragické události je pouze tento křížový kámen, jehož deska je hladce opracovaná, se zkosenými hranami a obloukovitým zakončením.

Obě tato místa, ruiny kostela i křížový kámen, silně energeticky působí. Pokud se vydáte například na Přímdu, zříceninu nejstaršího známého kamenného hradu na území České republiky, nezapomeňte je také navštívit.

autor: Petr Matura
foto: Petr Matura


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit