Největší blázniviny středověku

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 18. 10. 2021

Skutečnost, že převážná většina obyvatel Evropy ve středověku byla nevzdělaná, je dnes dobře známou skutečností. Ale jen málo lidí ví to, jak bláznivé pověry a bludy tato nevědomost vyvolala. Některé z nich sdíleli dokonce i ti nejchytřejší učenci své doby.

I démoni chybují

Dokud neexistoval knihtisk, byly knihy ručně opisovány mnichy. Je jasné, že někdy i ti nejpracovitější opisovači udělali v textech nějakou tu chybku. Aby to vysvětlili a neztratili svou vážnost a potřebnost, chytří mniši vynalezli démona chyb jménem Titivillus. Ten nejenže dělal chyby, ale také je shromažďoval, a po smrti mnicha mu je ukázal, aby minimalizoval jejich šanci dostat se do nebe.

Děti ve spermatu

Až do 17. století vědci věřili, že v každém spermatu je již plně tvarované a vyvinuté dítě, které prostě potřebuje vyrůst v děloze. Žena v tomto případě byla považována jednoduše za jakýsi inkubátor.

Zvířecí zločiny

Ve středověku byla zvířata, stejně jako lidé, uznávána jako zločinci. Mohli být oficiálně souzeni a poté popraveni za své přečiny. Tato možnost se stala osudnou především ubohým kočkám, jelikož byly považovány za komplice ďábla a čarodějnic.

V Lausanne byly jednou k soudy předvolány velmi nečekaná zvířátka – housenky. Čelily obvinění ze zlomyslného pojídání zahradních rostlin. Pachatelé se k soudu bohužel nedostavili. Bylo jim proto oficiálně nařízeno opustit město, a dokonce byli exkomunikovány z církve.

Včela je pták

Středověké bestiáře zařazují tento pracovitý hmyz k velmi malým ptákům. Lidé věřili, že pruhovaní ,,ptáci“ nejenže vyrábějí med, ale také se účastní krutých bojů mezi úly. Pokud včela porušila pravidla svého úlu, pak ze studu mohla spáchat sebevraždu bodnutím. Za tak drsný byl považován každodenní včelí život.

A bobr je ryba

Podobně jako včely, byli i bobři považováni za jiný druh. Spadali pod druh velice divných ryb. Jejich maso mohlo být konzumováno v době půstu (mniši obzvláště milovali jejich ocasy). Bobří varlata byla také velmi ceněna v medicíně, takže zvířata byla speciálně lovena. Věřilo se, že bobr může ohlodat sám sebe a uniknout, pokud by jinak nebyl schopen utéct lovcům.

Mužské genitálie jako domácí mazlíček

Ve slavné knize ,,Kladivo na čarodějnice“ se říká, že kouzelnice může ukrást mužské genitálie. Následně je doma chová v jakémsi hnízdě jako domácího mazlíčka. O této bizarnosti vypráví inkvizitor Boblig v podání Vladimíra Šmerala ve filmu ,,Kladivo na čarodějnice“ – ČSSR, 1969.

Démonické zelí

Ve středověku se v Británii věřilo, že v listech hlávkového zelí číhají drobní démoni. Pokud jsou konzumovány, démoni způsobí poruchy trávení. Což je velmi podobné dnešnímu modernímu konceptu mikrobů. Aby se hospodyňky zbavily těchto zlých duchů, vyřezávaly kříž na každou hlávku zelí.

Děti necítí bolest

Vědci se domnívali, že mozek dítěte byl špatně vyvinut, aby cítil bolest. Tento mýtus bohužel přetrvával velmi dlouho. Někdy bylo dokonce možné děti operovat bez anestezie. Bolestné výkřiky a slzy byly považovány za banální dětské rozmary.

 

Postupem času byly naštěstí tyto mýty vyvráceny. Dnes zůstávají jen zajímavými fakty děsivého, krutého a místy i vtipného období historie.

 

autor: -skm-
foto: pixabay.com, 123rf.com


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit