Snědený kapitán Cook se stal hrdinou Anglie

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 21. 11. 2022

Věda mlčí o tom, jak byl domorodým kmenem sněden kapitán Cook. Popisy očitých svědků incidentu jsou příliš rozporuplné na to, aby zcela vyjasnily obraz vraždy kapitána Jamese Cooka ze dne 14. února 1779.

Je poněkud zvláštní, proč se obyčejný člen Britské vědecké královské společnosti, kapitán James Cook (1728–1779), stal v Anglii prakticky stejnou celebritou jako slavný britský viceadmirál Horatio Nelson (1758–1805), jenž zvítězil nad francozskou flotilou.

Ona hodnost kapitána (capt) královského námořnictva (Royal Navy) Velké Británie odpovídá hodnosti kapitána 1. řádu nebo hodnosti plukovníka v armádě. Podmíněné „povýšení” do kapitánské hodnosti má však jednu vadu. Cíle třetí výpravy kolem světa, tedy otevření Severozápadní cesty přes Severní ledový oceán podél severního pobřeží Severní Ameriky, nebylo totiž nikdy dosaženo.

Jak napsal jeho životopisec Alistair McLean, který sám od mládí sloužil u námořnictva, kapitán Cook během třítýdenního pobytu na Aleutských ostrovech využil laskavé pomoci ruských obchodníků. Jejich mapy se totiž ukázaly být mnohem přesnější a podrobnější než ty anglické. Ruské námořní mapy byly vytvořeny téměř čtyři desetiletí před Cookovou expedicí. Konkrétně během plavby ruských admirálů Beringa a Čirikova na lodích Sv. Petr a Sv. Pavel.

Během své poslední plavby James Cook zemřel absurdní smrtí ve věku 51 let. Navzdory objevu Havajského souostroví a Vánočního ostrova je těžké označit Cookovu třetí expedici za úspěšnou. Posledním záznamem v jeho kapitánském deníku bylo radostné vyznání:

„Někteří litují, že jsme loni v létě na cestě domů neměli tolik vytrvalosti najít severní průchod. Díky tomu jsme mohli znovu navštívit Sandwichovy ostrovy a obohatit naši cestu objevem, který se zdá být v každém ohledu tím nejdůležitějším, čeho Evropané dosud v celém Tichomoří dosáhli.”

Jak se kapitán Cook stal bohem Lomo

James plavící se na Havaj byl překvapen, že tito domorodci, na rozdíl od obyvatel jiných ostrovů, ochotně navazovali intimní vztahy s námořníky. Nejvíce jej však dojal uctivý postoj jejich vůdce a velekněze k němu a všeobecná podřízenost davu tisíců domorodců.

„Cook tehdy nevěděl, že je zbožštěn. Podle havajského folklóru jeden z jejich bohů, Lomo, bůh štěstí, míru a plodnosti, odešel na moře už dávno, ale jednou se k nim musel vrátit. Kapitán Cook se stal bohem Lomo, který se vrátil domů,” říká životopisec Cooka, spisovatel Alistair MacLean.

Jak už to tak však bývá, triumf doprovází neštěstí. Když se loď kapitána Cooka během plavby trochu poškodila v přátelském přístavu, musela se vrátit zpět kvůli opravě. Jeho posádka a on sám se setkali s nepřátelstvím. Říká se, že kapitán Cook byl zabit veleknězem Kahuna, což by se nestalo, kdyby se James k soupeřům neotočil zády.

Tělo zesnulého bylo zpracováno v souladu s pohřebními rituály, obvykle vyhrazenými pro náčelníky a stařešiny kmene. Po vyjmutí vnitřních orgánů byla mrtvola lehce přidržována nad ohněm, aby se maso důkladně očistilo od kostí, jež se uchovaly jako amulety, a následně bylo snědeno. Mimochodem, přibližně stejného postupu se drželi Cookovi evropští krajané, kteří ve středověku proměnili své světce v relikvie.

 

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit