V 19. století se v Anglii prodávaly manželky

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 3. 8. 2022

Manžel prodal svou vlastní ženu. Takováto fráze zní v moderním světě přinejmenším divoce, i kdybychom se ohlédli až do středověku. Ale co když se manželky prodávaly ještě v 19. století?

Anglický spisovatel Thomad Hardy (1840–⁠1926) v románu Starosta Castenbridgeský (The Mayor of Castenbridge) vypráví příběh muže, jenž se snažil vydělat peníze prodejem své vlastní ženy. Jen konec příběhu je poněkud smutný, muž umírá na výčitky svědomí.

Prodej manželky byl skutečnou událostí, která byla provázena určitým řádem povinných úkonů. Manžel dovedl svou ženu na náměstí pomocí vodítka okolo krku. Tam se dáma postavila na pódium a teprve od té chvíle začala její dražba. Ten, kdo dal nejvyšší nabídku, si vzal onu ženu za manželku.

O těchto aukcích se hojně diskutovalo, častokrát se o nich psalo i v novinách. První dražba, kde byla prodána něčí žena, se konala v roce 1733. Muž jménem Samuel Whitehouse prodal svou manželku Mary za 1 libru Thomasu Graffithsovi. Tisk na toto téma uveřejnil článek, v němž také stálo, že Griffiths byl povinen přijmout svou novou choť takovou, jaká je, tedy se všemi plusy a mínusy.

Jedna z „nejlevnějších” manželek na prodej stála pouze 1 penci. Tato aukce se stala jednou z nejvýraznějších: mnoho mužů málem zahájilo rvačku o výkupné za tuto dámu. Na konci dražby byla žena prodána za 5 šilinků a 6 pencí.

Sluší se dodat, že přihazování na ženu většinou nebylo výsměchem a její prodej nebyl realizován jako převod otroka na nového majitele. Obvykle manželka s účastí na aukci souhlasila. Nejčastěji byla zakoupena svým milencem za velmi malou finanční sumu. Stávalo se, že po skončení nákupu šla žena s oběma muži oslavit událost do hospody.

Vrchol prodeje žen nastal v období od roku 1780 do roku 1850. Historici vědí nejméně o 300 případech výkupného za manželky, které byly registrovány a popsány v novinách.

Proč se tyto dražby konaly

V roce 1753 byl v Anglii vydán manželský zákon. Od té chvíle byli museli muži a ženy svůj vztah oficiálně legalizovat. Avšak rozvod byl v té době opravdu drahý a těžký. Proto podnikaví manželé přišli s tímto nápadem, tedy prodat svou ženu. Tím byla uspokojena přání obou stran. Bývalí manželé se od sebe nadobro odloučili. Anglická vláda tento postup jednoduše ignorovala.

Jeden zajímavý prodej se uskutečnil v roce 1830. Nejprve probíhal jako obvykle, na náměstí manžel uspořádal aukci. Teprve uprostřed dražby se muž náhle rozhodl celou akci zastavit a manželku si ponechat. Reakcí byl obrovský skandál. Žena na něj zaútočila křikem, že sní o prodeji a opravdu si ve svém životě přeje změnu.

Poslední prodej manželky byl oficiálně zaregistrován v roce 1913. Manžel prodal svou ženu jejímu kolegovi z práce. Její cena činila 1 £.

 

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit