Proroctví anglické věštkyně

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 17. 4. 2023

V roce 1488 se v jeskyni u řeky Nidd v anglickém severním Yorkshiru prý za velké bouřky narodila jistá Uršula Southeilová, rozená věštkyně.

Její matka měla ovládat jakési podivné schopnosti. Ve věku dvou let dcerku odložila a uchýlila se do kláštera v Nottinghamu. Uršula od té doby vyrůstala v pěstounské péči v rodině na předměstí Knaresboroughu.

Svými prorockými vlohami udivovala okolí již od svého dětství. I když lidem pomáhala všemi způsoby, měli z jejích schopností strach. V roce 1512 se provdala, ale manželství zůstalo bezdětné.

Věštkyně Uršula svá proroctví psala ve formě básní a některé předpovědi se naplnily ještě v průběhu jejího života. Svému současníku, králi Jindřichu VIII., předpověděla vítězství nad Francouzi v tzv. bitvě ostruh v Guinegatte v roce 1513. Španělským námořním silám zvěstovala porážku na rok 1588 a upozornila také na morovou epidemii, která v roce 1665 zabila více jak 85 tisíc obyvatel Londýna.

Pověst o Uršule se během několika let roznesla po celé Anglii. Lidé jí říkali Matka Shiptonová, a protože to byla opravdová věštkyně, předpověděla si i svou vlastní smrt. K té došlo v roce 1561 v yorkshirském Cliftonu.

Veršovaná proroctví dodnes překvapuji svou přesností. Tato Sibyla by tak právem měla být považována za největší vědmu bývalé staré Anglie. I dnes jsou Památník matky Shiptonové a jeskyně, kde se narodila, hojně navštěvovány.

Dokonce se k tzv. Vysokému mostu vedle vchodu do jeskyně váže jedno z jejích proroctví: „Svět dospěje ke svému konci, až Vysoký most třikrát spadne”. K tomuto proroctví už lze dodat jediné – most se již za svého trvání dvakrát zřítil.

Pokud by vás zajímaly texty jejich proroctví, přečtěte si je v knize „Tom Kay: Kdy přijde kometa. Knižní klub, Praha 1998”.

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit