První dělnická stávka se konala ve starověkém Egyptě

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 12. 1. 2022

Mnozí z těch, kteří tvrdě pracovali, měli život v dávných dobách častokrát těžký a nespravedlivý. Nízké mzdy byly běžné, a proto proběhla první stávka.

Socha Ramsese III.

První dělnická stávka v dějinách lidstva, o níž se dochovaly spolehlivé informace, se odehrála ve 12. století před naším letopočtem v Egyptě za vlády faraona Ramsese III. (1217 – 1155 př. n. l.) O stávce je zmínka na starověkém papyru, objeveném v Egyptě.

V sedmém měsíci 29. roku faraonovy vlády prostě dělníkům jednoduše došla trpělivost. Jednoho dne všichni odložili své nástroje a odešli z nekropole, kterou stavěli. Podle slov jistého Ammenachta, jejich nadřízení neměli ponětí, kam šli, a byli šokováni, jelikož nikdy předtím nic podobného neviděli.

Dejte nám jídlo!

Důvodem stávky bylo, že dělníci nedostávali obvyklé příděly obilí. Měli je dostávat každý měsíc, ale dokument hovoří o častém odkládání dávek během vlády Ramsese III. V roce 29 jeho vlády (1166 př. n. l.) obilí dorazilo až 23. dne v měsíci, kdy si řemeslník Ammenacht (a pravděpodobně také ten, kdo stávku zaznamenal na papyrus) stěžoval místním úřadům. Příděly v pátém měsíci se opozdily o více než čtyři týdny, a v šestém o dva týdny později.

Sarkofág Ramsese III.

Faraonovi dělníci se tedy rozhodli, že je načase s jejich nespravedlivým zacházením něco udělat, a vydali se za místními úředníky. Požadovali, aby jim byly vypláceny příděly jídla. Bohužel, ačkoli vládní úředníci souhlasili s řádným placením, nebyli schopni jim jejich jídlo poskytnout.

Pracovníci se však nevzdali. Další den šli přímo do chrámu Ramsese III. a promluvili si s vezírem, který konečně pro ně dokázal zajistit platby za jídlo. Nebyly sice v plné výši, ale dělníci byli spokojeni a vrátili se do svých zaměstnání.

Stávka staroegyptských dělníků byla tedy úspěšná. Dělníci, kteří dali faraonovi lekci, pokračovali v efektivním používání této taktiky po celou dobu vlády Ramsese III. Stávky byly častější a představitelé místní samosprávy museli začít zvyšovat počet najímaných pracovníků, aby dělníkům dodávali jídlo a materiál včas.

 

 

autor: – skm-
foto: commons.wikimedia.org, pixabay.com (Souza_DF)


Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit