Princezna Diana jako politická oběť

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 6. 6. 2022

Princezna, původním jménem Diana Spencerová (1961–⁠1997), pocházela z urozenější rodiny než královna Alžběta II. (1926), která nosí příjmení Windsor. Překážela snad královně jako snacha? Možná tento důvod stačil k politické vraždě.

Britové proti Gótům

Materiály trestního případu o smrti Lady Dee a Dodi al-Fayeda (1955–⁠1997) v tunelu Alma v Paříži jsou veřejnosti dobře známé. Pod taktovkou královského dvora probíhalo mezi roky 2004–⁠2006 vlastní vyšetřování pod názvem „Operace Paget”.

Rod Windsor, ze kterého pochází královna Alžběta II., byl před první světovou válkou dynastií Saxe-Coburg-Gotha. Následně se z Gótů najednou stali Britové. Konflikt mezi Spencerovými a Windsorovými přesahuje rodinné drama a stále není u konce. Mnoho panovnických rodin má německé kořeny, včetně ruských carů Romanovců. Existuje však ještě starobylejší část anglické aristokratické společnosti s čistě anglickými, možná římskými kořena, ale ne německými:

•⁠ Spencerové
•⁠ Marlborough

Nikdo z nich si nenárokuje trůn, ačkoli by na to měl plné právo. Rody se řídí zásadou:

„Jsme starší a urozenější než Windsorové, avšak budeme je podporovat, dokud budou naplňovat naše zájmy.”

Když se Diana vdala a přestěhovala se do Kensingtonského paláce, prohlásila při návštěvě Buckinghamu a Windsoru: „Moje umělecká galerie je lepší než ta vaše.” Takováto slovní urážka by se pravděpodobně nelíbila žádné královně. Konflikt mezi anglickými aristokraty anglického a německého původu je po staletí vážným problémem.

Diana je pro Windsory sice snachou, ale je brána jako outsider. Brzy se však stala mediálně úspěšnou, je velmi příjemná, dokázala si získat lásku a uznání britského národa více než samotná panovnice. A to je bohužel riziko.

Mohou být politické rozpory důvodem pro vraždu?

Královna Alžběta II. je velmi chytrá stará žena. Příběh s Dianou mohla velice dovedně obrátit ve svůj prospěch.

Princezna Diana se snažila přinést novoty do anglické královské rodiny –⁠ byla prvním Windsorem, který ukázal svým synům, jak vypadají peníze, přičemž jim pak peníze dala. Králové byli považováni za nadřazené. Diana, aniž by ohrozila zájmy anglické koruny, byla připravena přiblížit monarchii lidem.

Několik rodin se zájmem sledovalo konfrontaci mezi Spencerovými a Windsorovými. Skončilo to špatně, protože Diana Spencer zůstala sama. A bez opory byla slabá na jakýkoli boj. Kvůli nedostatečnému vzdělání nechápala, proč a co má dělat. Zároveň je přitom velmi úspěšnou mediální osobou. Jakákoli její návštěva v nemocnici či hospici je pozitivním momentem v celé monarchii. Do zahraniční politiky ji nepustili, ale přesto jako jediná odjela do Jugoslávie na konferenci OSN o zákazu protipěchotních min. Přitom sama Diana procházela minovým polem.

„Operace Paget” jako královnina pomsta

Výraz „paget” je v angličtině nejednoznačný, existuje kořen „page” –⁠ podřízenost. Toto je pomsta královny Alžběty II. : páže, podřízenost. Paget je také neurofyzická duševní porucha, která se vyznačuje náhlými změnami nálad, které Diana často mívala:

• obžerství (bulimie)
• hladovění (mentální anorexie)

Proto možná byl už připravený plán B. Již v roce 1983 jí byla diagnostikována psychická labilita. Americký psychiatr vyřkl velice znepokojivou větu:

„Ještě trochu, je z 80 % nemocná, a už je tam… .”

Pravděpodobně nechtěl nikdo Dianu zabít, ale stalo se. Pro anglický establishment přitom byla princezna mnohem užitečnější živá.

 

autor: – skm –
foto: wikimedia.commons.org
piqsels.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit