Co zabilo neandrtálce?

ARCHIV / SVĚT ZVÍŘAT / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 3. 7. 2021

Kosmické záření? A může se to stát i nám? Ano. Vědci se domnívají, že našli stopy ekologické katastrofy, k níž došlo před 42 tisíci lety v důsledku změně magnetických pólů Země

Vražedný zásah

Mezinárodní tým 32 vědců z Austrálie, Velké Británie, Německa, Nového Zélandu, Spojených států, Švýcarska, Švédska, Číny a Ruska uveřejnili článek v časopise Science, ve kterém informovali o ekologické katastrofě, k níž došlo před 42 tisíci lety.

Tehdy došlo k takzvané inverzi, tedy převrácení, magnetického pole Země. To znamená, že magnetické póly naší planety si vyměnily místa – ze severu se stal jih. A naopak.

Obracení polarity, které trvalo asi 1500 let, znamenalo zároveň oslabení zemského magnetického pole na úroveň, která klesla na asi 28 % normálního stavu. Tak slabé zůstalo po více než 800 let, a to globálně ovlivnilo klima celé planety. Ale co je nejdůležitější, vedlo to k tomu, že magnetická ochrana naší planety proti ničivému kosmickému záření a ultrafialovému záření Slunce, katastrofálně prořídla.

A lze to i doložit fakticky. Vědci našli důkazy o tom, že na Zemi dopadala po určitou dobu opravdu více tohoto škodlivého záření, včetně oslabení ozonové vrstvy ve všech zeměpisných šířkách. Konkrétně to dokládá zkamenělý kmen stromu zvaného damaroň jižní (Agathis australis), nalezený v roce 2019 v bažině na Novém Zélandu. Jeho letokruhy jsou nebývale zhuštěné a obsahuje zvýšené množství izotopu C-14, a to právě v důsledku zvýšeného množství škodlivého záření dopadajícího na Zemi.

Vědci se domnívají, že v důsledku s tím související změny klimatu vyhynulo také mnoho představitelů tehdejší fauny, včetně velkých zvířat Austrálie a evropských mamutů. A neandertálci se podle autorů článku v časopisu Science museli začít skrývat v jeskyních a pomalovávali se okrem, aby svou pokožku před škodlivým kosmickým a slunečním zářením alespoň nějak chránili Ale nepomohlo to a naši příbuzní stejně vymřeli, konkrétně před 42 tisíci lety. Otázka je, proč ale spolu s nimi nevyhynul i další druh lidí, kromaňonci, naši přímí předkové? Této otázce se vědci, bohužel, nevěnovali.

Cosi se děje

Existují vědci, kteří věří, že i nás ohrožuje brzká inverze magnetického pole Země. Se všemi katastrofálními důsledky pro svět lidí, zvířat, i rostlin. Lidé budou nuceni se skrývat, vyřadí to elektrické sítě, které dnes mají problémy i při běžných erupcích na Slunci. A navíc se zdá, že příznaky blížícího se globálního kataklyzmatu se již objevily.

Například data, která Evropská kosmická agentura (ESA) přijímá ze svých satelitů potvrdila, že tzv. jihoatlantická magnetická anomálie, tedy jižní magnetický pól Země, se chová jako živá buňka – roste a zřejmě se bude dělit, protože v ní vzniká druhé jádro. Uvnitř této anomálie je magnetické pole Země několikrát slabší než mimo ni, takže anomálie je vlastně jakousi „dírou“ v magnetickém poli, které chrání vše živé před škodlivými účinky kosmického záření a slunečního větru. A tyto změny mohou docela dobře znamenat i předzvěst blížícího se obrácení magnetického pole Země.

To předpovídají i vědci z University v Rochesteru a jejich kolegové z University v Colorado Boulder (Laboratoř fyziky atmosféry a vesmíru), což naznačuje, že póly se již posouvají. A stále rychleji. Severní magnetický pól pohybuje se z oblasti kanadského ostrova Ellesmere směrem k Rusku do oblasti Sibiře a od roku 1904 se jeho rychlost zvýšila z 15 kilometrů ročně na 60 km. Podobně i jižní magnetický pól opustil Antarktidu a přesunul se do Indického oceánu.

K tomu magnetické pole Země za posledních 200 let zesláblo asi o 15 procent a v tomto trendu pokračuje. Jasným potvrzením toho je polární záře, která vzniká v důsledku interakce geomagnetického pole a proudů nabitých částic vyvržených ze Slunce, která se v poslední době objevuje na stále nižších zeměpisných šířkách.

Obav netřeba?

Ekologická katastrofa před 42 tisíci lety mohla ale mít i nějaký jiný, nikoli inverzní, důvod. Mohlo jít třeba o změnu sluneční aktivity, výbuch blízké supernovy nebo extrémně silný záblesk gama paprsků namířených přímo naším směrem.

V každém případě nás může uklidnit, že pokud k obrácení magnetického pole Země, či jiné globální přírodní katastrofě, v minulosti došlo, s jistotou víme, že život na Zemi ji přežil. Možná proto tedy magnetická i jiná kataklyzmata nejsou tak hrozná a drtivá, možná je život na Zemi mnohem odolnější, než to vypadá. A hlavně – k čelení případné pohromě máme jako lidstvo určitě víc prostředků, než měli neandrtálci. Nebo dokonce mamuti.

-skm-, obr.: wikipedie

 


Štítky: , , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit