Podivné lebky z ještě podivnějšího Göbekli Tepe

ARCHIV / NEJČTENĚJŠÍ / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 13. 7. 2021

V roce 2017 učinili archeologové z Německého archeologického ústavu zajímavý objev. V chrámovém komplexu Göbekli Tepe na jihovýchodě Turecka byly nalezeny lidské lebky, zdobené dosud neznámými vzory. Podle vědců byly řezy na kostech provedeny zástupci starověké civilizace a mohou být potvrzením dříve neznámého neolitického kultu.

Část Gobekli Tepe zpřístupněná veřejnosti

Vědci dosud neidentifikovali účel takových rytin, ale tento chrámový komplex již dlouho provokuje mysl archeologů a historiků. Byl postaven 6,5 tisíce let před Cheopsovou pyramidou a 6 tisíc let před megalitickým kromlechem Stonehenge.

Rituální řezy

U každé tam třetí nalezené lebky lze pozorovat hluboký řez podél týlní kosti od temene po bradu. Na levé straně jedné z lebek byla vyvrtána díra. Vědci navrhli, že jí byl protažen provázek. Zajímavé je, že na nich byl také nalezen červený okrový povlak, což je druh barvy, který používali zástupci neolitických kultur ve svých rituálech.

Vědci zkoumali nálezy pod digitálními a elektronovými mikroskopy. Ty odhalily, že řezy byly provedeny kamennými nástroji. A protože neexistují žádné známky hojení, lze usoudit, že řezy byly provedeny až po smrti.

Podle některých hypotéz stoupenci takových kultů v dobách neolitu tímto způsobem komunikovali s duchy svých předků. A další s pomocí těchto lebek měli děsit nepřátele. Ale i tak stále není známo, ke kterému kultu patří lebky nalezené v Göbekli Tepe.

Od poloviny 90. let 20. století chrám v Göbekli Tepe provokuje vědce i nadšence. Tato stavba převrací všechny představy o chronologii pozdního neolitu a původu lidské civilizace. Desítky různých sloupů vytvořily kmeny urfské planiny mnoho tisíc let před Velkou pyramidou.

„Jedná se o skutečně monumentální stavbu, která působí silným dojmem. Ale když se podíváte na menší nálezy, jako jsou tyto lebky, mohou také vyprávět nádherné příběhy,“ řekla archeoložka Julia Gresky, jedna z autorek studie o lebkách.

Zaniklé civilizace

Situační náčrt

Vědci dnes o Göbekli Tepe nadále objevují dosud neznámá fakta. Britský spisovatel spekulativní literatury Graham Hancock (1950) už 20 let píše, že před 13 tisíci lety, tedy už tisíc let před stavbou chrámu v Göbekli Tepe, zde již vysoce rozvinutá civilizace existovala, ale náhle zanikla v důsledku planetárního kataklyzmatu, který byl způsoben kolizí Země s kometou. To je podstata Hancockovy teorie.

„Proč se všechny starověké civilizace objevily, jakoby odnikud, bez předběžných podmínek? Koneckonců, vždy se mělo za to, že se jedná o pomalý a stálý pokrok od primitivních jeskynních lidí a lovců a sběračů, přes rozvoj zemědělství až po dnešní průmyslovou civilizaci. Vykopávky v Göbekli Tepe, jejíž věk je oficiálně odhadován historiky na 12 tisíc let, ukazují, že tomu tak vůbec není, že došlo k dřívější epizodě vysoce rozvinuté civilizace. Jedná se o obrovskou megalitickou stavbu se sloupy o hmotnosti více než 20 tun, ideálně orientované na hvězdy,“ říká G. Hancock. Vědci a historici však Hancocka nazývají vizionářem a amatérem.

Hancock není první s takovým názorem. Immanuel Velikovsky (1895-1979), americký psychiatr ruského původu, uvedl, že příčinou byla planetární katastrofa. Údajně je na vině průchod obrovského nebeského tělesa Sluneční soustavou. Velikovského však stigmatizovala obvinění z neprofesionality a jeho kniha, i když se stala bestsellerem, byla zařazena mezi fantasmagorie.

Ve své knize z roku 2015 „Magicians of the Gods“ Graham Hancock uvádí, že více než 200 mýtů o stvoření světa vypovídá o zničení vysoce rozvinuté starověké civilizace ohněm z nebe a následnou potopou. Podle jeho názoru to potvrzují mýty od kmenů Arktidy po střední Afriku. Výzkumník předkládá dokonce důkazy – obrovské megality, ložiska platiny a diamanty v Severní Americe. Podle něj se jedná o stopy po srážce s kometou. A v chrámovém komplexu v Göbekli Tepe byla na jednom ze sloupů byla prý nalezena piktografická kronika těchto událostí.

Změna klimatu?

Jedna z mnoha dekorací na stélách

V dubnu 2018 byl ve vědeckém časopise „Archeologie a archeometrie Středomoří“ publikován materiál, ve kterém odborníci z University v Edinburghu psali o reliéfech na sloupech nalezených v chrámu. Ty prý vyprávějí o srážce naší planety s kometou v roce 10950 před naším letopočtem.

Teorie však nevydržela oheň kritiky dalších vědců. Jisté je, že k náhlé změně podnebí v roce 11 000 př.n.l. skutečně došlo, a byla počátkem mladšího dryasu, takzvané fáze posledního zalednění. Proč k tomu došlo, stále není jasné.

„Tato studie spolu s objevem platinových anomálií v Severní Americe řeší otázku dopadu komety v pozdním dryasu. Náš závěr podpoří fyzické důkazy. Göbekli Tepe, kromě jiných účelů, byla observatoří pro pozorování noční oblohy. Jeden ze sloupů slouží jako připomínka této katastrofy – pravděpodobně nejhorší události od konce doby ledové,“ vysvětlil Dr. Martin Swetman.

Doposud vykopávky zasáhly pouze 5% celého území majestátního chrámového komplexu v Göbekli Tepe. Co bude ještě nalezeno, nevíme. Je možné, že budou nalezeny nové sloupy, které řeknou více o tom, co lidstvo zažilo.

-skm-, foto: Jitka Lenková

 


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit