Asgard – kde se nachází město bohů?

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 15. 7. 2022

Podle legend žily na Zemi dva klany bohů, které proti sobě bojovaly, Ásové a Vánové. Asgard byl vystavěn na přání jednoho z klanů.

Ásové naléhavě potřebovali opevněné město. O pomoc se obrátili na nejlepšího zedníka, obra Chrimtura. Ten souhlasil se stavbou, ale jako platbu požadoval, aby mu byla dána krásná bohyně Freya, Slunce a Měsíc. Klan neměl na výběr, a tak s jeho žádostmi souhlasil.

Brzy se Chrimtur spolu se svým věrným koněm pustili do práce. Do stavby města jménem Asgard však začal zasahovat odporný bůh ohně Loki. Jeho zrádný božský oř rozptýlil koně Chrimtura a město pro Ásy nebylo včas dokončeno. Jelikož byly podmínky jejich transakce porušeny, Měsíc, Slunce a Freya zůstaly na svých místech.

Chrimtur byl velice rozzloben, proto se rozhodl rozestavěné město zasypat kamením. Tento plán naštěstí nestihl vykonat, protože jej zabil mocný bůh Thor.

 

Legenda či skutečnost

Všelijaké báchorky a báje se mohly opírat o skutečné události. Může být tedy Asgard reálným městem?

Skandinávský epos výslovně uvádí, že město Asgard se nachází nedaleko řeky Don. V eposu se jen řeka nejmenuje Don, avšak Tanais. Říká se tedy, že na západ od Donu jsou země Saska a Gardariki. Skandinávci nazvali dnešní Rusko jako Gardarika. Ale Asgard se má nacházet východně od Donu.

Při studiu cest starodávných Skandinávců narazili vědci na jedno místo nedaleko Ašchabádu. Archeologové objevili město Nis, které bylo hlavním městem starověkého státu Parthia.

Architektura budov ve městě byla odlišná od místní architektury. Důležité stavby byly postaveny přesně jako skandinávské budovy. Hlavní chrám byl rozdělen na 12 místností s halou uprostřed, což odpovídá počtu bohů nejvyšších Ásů.

V jednotlivých místnostech bylo nalezeno velké množství předmětů ze slonoviny, a co je nejdůležitější, zbytky nábytku byly rovněž vyrobeny ze slonoviny. A jak vypráví legendy, Ódinův trůn byl ze stejného materiálu. Ve středu města se nacházelo také pole a velké koule ze sádry plněné trávou. Z eposu je známo, že Ásové v Asgardu hráli s takovými kameny různé hry. Legendární Glasirský háj je velmi podobný broskvovým hájům rostoucím v této oblasti.

Souvislostí je mnoho, ale legendární Asgard ve skutečnosti nalezen doposud nebyl.

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org
piqsels.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit