Za andělskou energií na Andělskou Horu. Nebo patřila elfům?

ČESKÉ ZÁHADY / DĚSIVÉ LEGENDY / Duchové / 7. 11. 2020

Nedaleko lázeňského města Karlovy Vary se ve výšce 717 nad mořem na čedičovém kopci Andělská Hora vypíná výrazná zřícenina hradu stejného jména. Přesné okolnosti jeho vzniku nejsou známé, ale jisté je, že hrad vznikl asi až na přelomu 14. a 15. století na bečovském panství pánů z Rýzmburka. První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1402. Dnes je zřícenina hojně navštěvována také proto, že se zde údajně nachází rozsáhlá pozitivní zóna, podobně jako v Panenském Týnci.

Přístup k hradu

Zdejší léčivá energie má blahodárně působit na celý lidský organismus a zejména příznivě působí na deprese. Pobyt na tomto místě také zmírňuje bolesti hlavy a zlepšuje náladu. Rovněž posiluje ochrannou funkci aury.

Kouzla s dechem

Podle známé spisovatelky ezoterické literatury a astroložky Olgy Krumlovské zde lidé nejlépe načerpají energii procházkami spojenými s dechovým cvičením – nádech, výdech a zadržení dechu po dobu, která je nám během chůze příjemná a snesitelná tak, aby se netočila hlava a neudělalo se nám nevolno. Možná právě pro pozitivní působení tohoto místa byla Andělská Hora mimo jiné také sídlem alchymistů.

Duch alchymisty

V předbělohorské době, za držení Linharta Colonny z Felsu, který patřil k předním osobnostem stavovské opozice, zde byla alchymistická laboratoř, ve které pracoval židovský alchymista Jakob Tentzel (1630 – 1683), jehož pojednání o alchymii De metallis diversis tractatus se nalézá ve sborníku Národního muzea v Praze. Laboratoř byla umístěna v obytné věži. Na jejím místě se má prý podle pověstí dodnes také zjevovat duch tohoto alchymisty.

Posvátná architektura

Dalším zajímavým a mystickým místem v okolí hradu Andělská hora je přímo v obci Andělská Hra kostel Nejsvětější Trojice z roku 1712, který zaujme svým trojúhelníkovým půdorysem. Architekt Giovanni Battista Alliprandi zde využil zasvěcení kostela Nejsvětější Trojici, kdy symbolicky vyjádřil trojjedinost Boží na principu rovnostranného trojúhelníku tvořícího základ půdorysu hřbitova i kostela. Stavba nás svým tvarem přitahuje již na první pohled.

Přítelkyně elfů

Kostel Nejsvětější Trojice v obci Andělská Hora

Nedaleko tohoto kostela roste památná Alvínina lípa, u které prý kdysi vyvěrala studánka s živou vodou, jež zázračně léčila poutníky. Tato památná lípa je pojmenována po princezně Alvíně, o níž vypráví, že ji sem prý místní hradní pán Ursinus Alvínu unesl z dalekých zemí. Alvína měla být údajně dokonce potomkem legendárního krále Artuše. Vynucené manželství však nebylo šťastné a zoufalá Alvína hledala útěchu v pomoci lidem v podhradí. Ti si ji natolik oblíbili, že ji nazývali andělem…

Jednou Ursinus omylem vypil jed, který připravil pro Alvínu, takže zoufalá žena konečně získala svobodu. Po této události si prý vzala své děti a vrátila se za moře do země Anglů a Sasů, jak vypráví legenda.

Ať již se tato pověst opírá o skutečná fakta, či nikoliv, se současným vnímáním Andělské Hory nemá nic společného, snad kromě „andělského“ jednání princezny Alvíny. Pozitivní energie tohoto místa odpovídá totiž i významu jména Alvína –  elfí přítelkyně.

Petr Matura

Foto: autor


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit