Tip na výlet: Buddha a orientální umění v Jílovém u Prahy

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 30. 3. 2022

Středočeské městečko Jílové u Prahy je známé zejména svou hornickou minulostí. Od srpna loňského roku si zde však přijdou na své i milovníci orientálního umění a buddhismu. V rodinné vilce, kterou zdobí Buddha a nachází se nedaleko náměstí, totiž vznikla jedinečná stálá výstava ,,China Art“.

Výstava vznikla především díky lásce provozovatelů muzea k Asii a orientálnímu umění. Sama provozovatelka výstavy Adéla Bukovská uvádí, že již jako malá měla možnost navštívit Čínu a už tehdy při své první tamní návštěvě obdivovala nejen čínské, ale i veškeré asijské předměty. Nejvíce ji prý zaujalo umění dynastií Ming a Quing. Jejich typické bílé vázy s modrými ornamenty jí totiž připomínají český cibulák, který se nechal původním čínským stylem inspirovat.

Vždy přemýšlela, jak tuto úžasnou asijskou atmosféru zprostředkovat i svým přátelům. Věděla, že jen fotografie na to nestačí, a tak se z každé cesty snažila něco zajímavého přivézt. To nakonec vyústilo v muzeum, které je dokonalým průřezem veškerého tohoto umění. Láska k východnímu umění se promítla rovněž i do citlivé koncipované výstavy, jež potěší jak laika, tak odborníka.

 

Co zde najdete?

K prohlídce je zde okolo 2 000 historických exponátů. V několika místnostech se nacházejí artefakty z Číny, Japonska, Barmy a Indie. Jak již bylo zmíněno výše, zkrátka nepřijdou ani lidé, kteří se zajímají o buddhismus, neboť různé ztvárnění Buddhy se zde nachází ve velkém množství. Můžeme zmínit například zajímavé zpodobnění Buddhy Devíti tváří (Phra Setthi Nawakot), který často bývá zaměňován za zpodobnění hinduistického boha Brahmy, jehož sochy jsou velmi rozšířené v Thajsku a jsou velmi podobné.

Zajímavé jsou též stojící sošky Buddhy štěstí (Phra Nang Chai). Jak se můžeme na výstavě poučit, jeho nejčastější využití se týká kanceláří, obchodů apod. Návštěvníci, kteří si pozorně přečtou popisky k vystaveným exponátům, se dokonce dozvědí, jak se pomodlit, aby nám tento aspekt Buddhy přinesl štěstí a požehnání. Buddhu zde však samozřejmé najdeme také i v jiných tradičních zpodobněních, jako je kupříkladu Buddha ochrany, volání země ke svědectví, tedy Buddha dotýkající se Země, a mnoho dalších. Na výstavě jsou rovněž zastoupena známá božstva, jako třeba sloní bůh Ganesha nebo bohyně milosrdenství Kuan-jin.

Náboženství a mystika však nejsou jedinými tématy této výstavy. Z mnoha velmi zajímavých exponátů nás zcela jistě zaujmou nosítka pocházející z Číny, vyrobená z opiového dřeva nebo velká sbírka čínských pečetidel. Ta se v Číně používala již více než 3 000 let k ověřování dokumentů a později i jako podpis pro kaligrafii a obrazy.

Taktéž milovníci Japonska a samurajů se mají na co těšit. Vystavena je zde totiž mimo jiné japonská výzbroj z pozdního období Edo (1603-1868). Hojně jsou na výstavě zastoupeny rovněž i čínské vázy, dózy a nejrůznějšími technikami ručně malované talíře. Zapomenout však nemůžeme ani na svitkové a keramické obrazy v závěsném i samostatně stojícím provedení.

Další plány

Aby se návštěvníci lépe ponořili do orientální atmosféry, chystá se i zprovoznění místní čajovny, která má být tematicky vyzdobena množstvím čínských soch. Na zahradu by pak měla navazovat i čínská zahrádka. Již dnes je pak také celá budova nádherně provoněná orientální vůní vykuřovadla. Sběratelé si mohou některé z vystavených předmětů i zakoupit a všechny vaše dotazy zodpoví ochotná obsluha recepce. Jelikož jsou artefakty neustále průběžně doplňovány, bude se sem milovník orientálního umění rád vracet. Bližší informace o provozní době muzea je možné dohledat na internetových stránkách.

autor: Petr Matura
foto: Petr Matura, Adam Bukovský


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit