Studny duší – záhadné nádrže v Argentině

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 25. 4. 2022

Argentina, rodiště tanga a dalších latinskoamerických tanců, je zemí bohatou nejen na svou živou a ohnivou kulturu, ale také na neuvěřitelnou historii a geografii. Jednou z nejznámějších zvláštností je místo, kde se nachází dvě nádrže. Říká se jim studny, protože mezi nimi je velmi úzká kamenná hráz.

Studny nesou název „El Pozos de las Animas” neboli Studny duší. Nacházejí se v Mendoze, jedné z argentinských provincií. Tajemné nádrže samozřejmě nemohly chybět v centru legend a příběhů těch národů, které žijí nedaleko obou trychtýřů.

Legenda vypráví

Jedna z nejpopulárnějších pověstí vypráví, že v dávných dobách probíhala na území Mendozy skutečná štvanice. Indiánský kmen utíkal před násilnými nepřáteli. Osada uprchla před setměním a už po tápadu slunce své nepřátele neviděla. Lidé se na noc zastavili a s příchodem rána vůdci kmene zjistili, že nepřátelé již nejsou v dosahu. Poté se vůdci rozhodli vrátit, aby zkontrolovali, kde se pronásledovatelé skrývají. Zjistili neuvěřitelnou věc – protivníci se utopili ve dvou obřích nádržích, které se prostě vynořily ze země během oné jediné noci. Proto toto místo dostalo svůj název Studna duší. Od té doby jsou tyto studny považovány za posvátné, protože v nich stále pláčou duše zemřelých.

Existuje však i vědecké vysvětlení vzniku kráterů, které už nezní tak dojemně jako krásná legenda. Podle geologů nádrže vznikly po zhroucení zeminy v podzemí, erodované podzemní vodou. Navzdory tomu, že mezi oběma nádržemi je ještě malá hráz, brzy se též zhroutí a studny se spojí v jednu.

Sever a jih

Nádrže se nazývají severní a jižní. Ta severní je trošičku působivější – má velmi strmé svahy, jež se drolí. Břehy v blízkosti studny jsou považovány za velmi nebezpečné, existuje možnost propadu a následného utonutí. Jezero je dlouhé přibližně 300 metrů a hluboké asi 100 metrů. Nádrž však zabírá pouhých 21 metrů, zbytek jsou strmé útesy.

Jižní nádrž je rozlohou podobná té severní, její břehy však nejsou až tak nebezpečné. V podstatě byla zarostlá vegetací, a tak se z trychtýře stalo spíše jednoduché jezero. V jižní nádrži ale hraje důležitou roli barva vody – často se mění vlivem počasí.

Nejzajímavější je porovnat barvu a hladinu vody dvou nádrží najednou. Navzdory jejich těsné blízkosti je voda v jižní studni jasná a čistá, zatímco v severní je tmavá a tajemná.

autor: – skm –
foto: commons.wikimegia.org


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit