Štědrovečerní magie: Odhalí věštění budoucnost?

ARCHIV / 1. 9. 2018

Každoroční vánoční rodinná setkání jsou spojena s mnoha starými zvyky a pověrami. Patří mezi ně i několik tradičních způsobů věštění a údajně kouzelných praktik. Znáte některé z nich?

Naši předkové věřili, že Štědrý večer má magickou moc. Proto s ním souvisí množství nejrůznějších zvyků a pověr, které se předávaly z generace na generaci. Mezi nejvýraznější z nich patří věštění, prováděné tradičně večer 24. prosince, někdy pak i během celých vánočních svátků. Vždyť kdo by nechtěl vědět, jaké novinky nám přinese následující rok?

Kam dopluješ oříšku?
Mezi nejznámější způsoby vánočních proroctví patří pouštění lodiček z ořechů. Jak probíhá? Dejte zbytky úzkých svíček do ořechových skořápek, a poté je nechte zapálené plout ve větší nádobě s vodou. Podobnou „lodičku“ má na vodu pustit každý ze členů rodiny. Podle její polohy se pak určoval osud jednotlivých účastníků i celé „famílie“.
Pokud zůstanou lodičky blízko sebe, rodina údajně bude další rok pospolu. Čí skořápka odpluje pryč od ostatních, ten se brzy odstěhuje nebo odejde. Zatímco pokud je něčí lodička uprostřed ostatních, tento člen rodiny prý bude potřebovat pomoc a péči. Jestli se vaše skořápka bude držet u okraje nádoby, pak vás nic nového nečeká a zůstanete doma.

Plameny věští život
Jaké jsou další možnosti? Pokud něčí svíčka brzy zhasne, dá se očekávat jeho nepříliš úspěšný následující rok, nebo někdy prý i brzká smrt. Naopak, čí svíčka bude žhnout nejdéle, ten se prý může těšit dlouho trvajícímu životu a snad i štěstí.

Hvězda, dům a neporušený kruh: Znamení velkého štěstí
Jiným z oblíbených staročeských způsobů věštění bylo sváteční lití olova. Roztavený kov, odlitý do nádoby s vodou, má dotyčnému vyjevit podle tvaru budoucnost. Například hvězda má značit úspěch, zatímco jeden uzavřený kruh dědictví nebo finanční zisk, více povedených kruhů pak štěstí, blahobyt a radostné zprávy.
Naproti tomu porušený kruh, nebo více kruhů má přinášet smůlu a obtíže. Pokud se vám však kruh zlomí během vytahování z vody, bude prý ohrožen váš život. Olovo ve tvaru kříže má pak předznamenat smrt někoho z přátel nebo rodiny, naproti tomu tvar domu je prý příslibem štěstí. Pták pak údajně přinese dobré zprávy, plaz má věštit zradu, kometa velké životní změny a košaté stromy dlouhověkost i skvělou budoucnost. Jak pak poznáte přicházející  a velkou lásku? Podle dvou olověných srdcí vedle sebe!

Šupinky z kapra přitáhnou peníze
K vánočnímu čarování patří také další zvyky. Pokud si například přejete uchovat po následující rok štěstí a mnoho peněz v peněžence, nechte si v ní šupinku z vánočního kapra. Oproti tomu, pokud chcete vědět, zda budete v nadcházejících letech zdraví, připravte si ořech. Ten rozloupněte, a podle zdraví jádra prý poznáte, zda se vám budou choroby vyhýbat nebo ne.
Od vánočního stolu pak nikdo nesmí předčasně odejít, neboť to prý přináší smůlu a jeho předčasný odchod od rodiny. K českým a moravským Vánocům však patří i několik dalších zvyků a magických praktik, které najdete v knihách a na webových stránkách. Přestože jde mnohdy o zajímavý sváteční folklór, jejich účinnost je třeba brát s nadhledem. Jedná se totiž především o sváteční zábavu v rodinném kruhu…

Autor: Petr Koutský
Fotografie: pixabay.com

 


Štítky: , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit