Rostliny na Marsu

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 23. 11. 2022

Na Marsu byly roverem Curiosity vyfotografovány předměty, které jsou podobné sušeným klíčkům. Vypadají prakticky jako rostliny, ale NASA popírá, že by na blízké planetě něco rostlo.

Podle nadšenců jsou klíčky stopou současného či dávného života na Marsu. Rover „Curiosity” (Mars rover NASA Curiosity) našel předmět extrémně neobvyklého vzhledu v kráteru Gale, kde se nyní vozítko pohybuje. Nedaleko od něho se mezi pískem a kameny, konkrétně dvě větvičky vzpínající se nahoru, jakoby s listy na konci. Jsou nejspíše buď vysušené, nebo zkamenělé.

Rover rostliny vyfotografoval dne 17. května 2022. Specialisté NASA však snímky zveřejnili teprve po poradě s odborníky z institutu SETI, kteří mají zájem pátrat po stopách mimozemského života. Ti veřejnosti však vysvětlili, že podivné předměty nejsou rostliny, čímž zklamali četné nadšence a virtuální archeology. Prapodivné nálezy sice vypadají jako sušené sazenice, ale ve skutečnosti se jedná o „větvičky” vytvořené stmelenou hmotou minerálů, která prosákla do prasklin v podložní hornině.

Původně vytvořené objekty byly obklopeny horninou, avšak postupně, jelikož byla měkčí, se rozdrolila. Zkrátka a jednoduše zvětrala tak, jak je tomu i na Zemi. A „výhonky” se obnažily. Nejde o jediný nález tohoto druhu. Nedávno vozítko Curiosity ve stejném kráteru Gale narazila na podobně bizarní předmět – malinkatou květinku.

Jak tento marťanský květ vznikl, to vysvětlili zástupci NASA, specialisté z týmu pracujícím na programu Curiosity. Jejich objasnění znělo vcelku podobně, ale ani tehdy jejich „minerální teorie” moc veřejnost nenadchla ani nepřesvědčila. Museli se proto v novém případě obrátit na pomoc k vědcům, kteří mají hledání mimozemského života přímo v popisu práce. Ti mají u veřejnosti více důvěry. Jejich závěry však byly totožné.

 

Na originální fotografie se můžete podívat ZDE a ZDE.

 

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit