Proč prožíváme Déjà vu?

TAJEMNO A EZOTERIKA / 22. 6. 2017

Ten neodbytný pocit, že jsme už něco podobného zažili, měl snad každý. V tu chvíli se zastavíme ať děláme cokoliv a zaměříme se pouze na ty zvláštní pocity. Někde uvnitř sice víme, že se to už někdy stalo, ale logika nám silně odporuje. Proč? Žijeme už stejný život po několikáté, vymazal nám už někdy někdo všechny vzpomínky nebo se nám snaží naše podvědomí něco důležitého naznačit?

Podle oficiálních statistik mívají déjà vu nejčastěji mladí lidé mezi 15. a 35. rokem života. Někteří lidé tvrdí, že kráčíme po cestě, kterou jsme si před narozením vybrali a někde v podvědomí víme, kde je možné z ní uhnout. Déjà vu nás prý může varovat nebo nasměrovat, abychom se správně rozhodli, kterým směrem půjdeme. Zajímavý názor na věc ale mají i někteří vědci. Podle nich to není nic jiného, než zpožděný přenos informací z jedné hemisféry mozku do druhé. Dochází k tomu s krátkým zpožděním a my u toho proto míváme neodbytný pocit, že už jsme to někdy zažili. Ve skutečnosti ano, ale před pouhou vteřinou… Zní to logicky, ale je tomu tak doopravdy?

Co na to psycholožka?
Teorií, proč déjà vu vzniká, je mnoho, stále ale chybí jednoznačné důkazy. Někteří psychologové tvrdí, že jde o genetickou paměť člověka nebo o podvědomé přání vidět to, co nám později v případě vyplnění touhy déjà vu přinese. Psycholožka Kateřina Svobodová mi to vysvětluje tak, že celý život například toužíme po tom, abychom viděli Tibet. Díváme se na filmy o tamější přírodě, apod. Když se nám tam pak opravdu podaří vycestovat, můžeme mít neodkladný pocit, že už jsme tam byli, i když víme, že to není možné.

Viděli jsme to už před naším narozením?
Zdeňka Frýdlová z Liberce je zase na rozdíl od psycholožky přesvědčená o tom, že pocity déjà vu jsou vždy dobré znamení. Je to potvrzení toho, že se nám naplňuje životní poslání. „Právě proto můžeme mít déjà vu i s člověkem, kterého jsme předtím nikdy neviděli a naše podvědomí nám tím chce dát najevo, že pro nás má cenné informace,“ vysvětluje. Rozdílný názor má na to Milan Kovář z Prahy: „Já jsem přesvědčen o tom, že pocity déjà vu nejsou nic jiného, než že se scénář reality prolne s informacemi uloženými v podvědomí. Těsně před tím, než se narodíme, vidíme všechny možné scénáře našeho života a pocity déjà vu jsou chvíle, kdy si na ně rozpomeneme. Nemusí být vůbec důležité, jen jsme je už prostě jednou viděli v astrální projekci. Mnoho z nás také během spánku navštěvuje nepoznaná místa a zažívá spoustu situací mimo své tělo. Jak už jsem řekl, podvědomí si všechno zaznamenává a když něco podobného najde na svém „serveru“ dvakrát, dá nám to najevo tímto pocitem.“ A jaký je váš názor?

foto: shutterstock


Štítky: , , ,





Mohlo by se vám líbit