Proč kočky mohou léčit lidi

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚT ZVÍŘAT / 11. 3. 2022

Genom koček je více podobný tomu lidskému než například genomy myší a psů. Je proto zvláštní, že kočky nejsou dostatečně využívány v genetických studiích pro léčbu lidských onemocnění.

Kočičí genetika je podobná lidem

Kočky mají genomy, které jsou do značné míry strukturovány podobně jako ty lidské. Na stránkách vědeckého časopisu Trends in Genetics se nedávno objevila studie, v níž se tvrdí, že tato jedinečná kvalita není dostatečně využívána genetiky. Ty pro své účely mnohem častěji používají psy a myši, přitom tato zvířata mají chromozomy, jež se vyvinuly k jejich přeskupení, což ztěžuje jejich použití jako genetických analogů pro druh Homo sapiens.

„Ihned po primátech jsou kočky nejvíce podobné lidem,” napsala v The Atlantic Leslie Lyonsová, veterinářka, specializující se na kočičí genetiku na Univerzitě v Missouri. A lituje toho, že jsou kočky trvale podceňovány vědeckou komunitou.

Podobnost genomu kočky a člověka zjednodušuje studium onemocnění „rozumného člověka”. Mohlo by to také pomoci pochopit genetickou temnou hmotu našich genomů, tzn. ekdifikující proteinové sekvence DNA. Ty neuvádí pokyny, jak vytvořit bílkoviny, ale stále tvoří 95 % lidského genomu.

„Práce s primáty je nákladná, ale dostupnost i poslušná příroda dělají z koček jedno z nejvhodnějších zvířat k vědecké práci, aby lidé porozuměli lidskému genomu,” řekla Lyonsová.

Genomy jsou přátelé jako kočka a pes

Skupina podobně smýšlejících lidí vedená Lyonsovou nedávno publikovala nejpodrobnější genomy koček, které kdy byly sekvenční. Je pozoruhodné, že tento nový genom je ještě podrobnější než nejkomplexnější sekvenční genom psa.

„Cílem je mít kompletní encyklopedii kočičí DNA, abychom plně porozuměli genetickému základu všech kočičích rysů,” prohlašuje William Murphy, genetik z Texaské A&M univerzity a pravidelný člen týmu Lyonsové. Lepší a přesnější genetické porozumění kočkám by mohlo vést k vývoji přesné medicíny pro genetické nemoci. Ty by se jednou mohly proměnit v genovou terapii pro lidi.

Mimochodem, Lyonsová také píše, že u některých plemen koček je běžné genetické onemocnění, jako je polycystické onemocnění ledvin, a podobná cystická degenerace ledvinového parenchymu se vyskytuje také u lidí. Proto, pokud se u kočkovitých šelem najde správná genetická léčba tohoto onemocnění, je možné, že bude vyvinut účinný způsob léčby našeho lidského druhu.

Kočky pravděpodobně nenahradí zcela myši, protože jsou levnější na chov a použití jako laboratorní pokusná zvířata. Volba, které geny savců stojí za to studovat, však nemusí nutně spočívat v chovu a trápení pokusných zvířat. Genetické výzkumy jsou dnes na vysoké úrovni. Pro život a zdraví pokusných zvířat neznamená vůbec žádné bolesti nebo ohrožení.

autor: – skm –
foto: pixabay.com
(RickJbrown,ArtTower,Alexas_Fotos)


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit