12 pádných argumentů, že Hitler přežil válku

ARCHIV / NEJČTENĚJŠÍ / Světové záhady / 20. 11. 2018

Nacistický diktátor měl na svědomí rozpoutání největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva. Proč se však kolem jeho smrti objevuje tolik rozporů a nejasností?

Podle oficiální verze, kterou se můžete dočíst ve všech učebnicích dějepisu, spáchal 30. dubna 1945 kolem 15:30 odpoledne říšský kancléř Adolf Hitler s novomanželkou Evou Braunovou sebevraždu. K této události mělo dojít v jeho berlínském bunkru a jejich těla byla poté prý polita benzínem a částečně spálena. Důvodem měly být přibližující se oddíly Rudé armády. Jenže mnohé nasvědčuje tomu, že Hitler mohl společně s jeho družkou uprchnout z dobytého Německa pryč!

Až příliš mnoho neshod!
Zatímco podle jedné verze byly mrtvoly Hitlera a Braunové objeveny v blízkosti bunkru již 3. května, další zdroje hovoří až o 4. nebo 5. květnu 1945. Není to s podivem, pokud uvážíme, o jak významnou událost se muselo – zejména pro tehdejší Sověty, jednat?

Dvojník, o kterém se nemluví?
Po válce opakovala ruská spisovatelka a bývalá členka sovětské kontrarozvědky Smerš Jelena Rževská (a kromě ní i většina politiků a historiků – pozn. redakce), že Hitler nikdy neměl dvojníky. Jenže již počátkem května 1945 našli Sověti nedaleko rozstříleného prostranství u bunkru mrtvolu muže, který jakoby „vůdci“ z oka vypadl. O tomto tělu se v učebnicích příliš nepíše, stejně jako o faktu, že Hitler se od atentátu v létě 1944 velmi obával o svůj život a dvojníky občas využíval. Proč jsou tato fakta tabu?!

Mrtvý svědek – dobrý svědek?
Přestože mnozí historikové tvrdí, že Hitlerovu smrt potvrdilo množství svědků, není to zcela přesný údaj. Přímo u smrti Adolfa Hitlera a jeho ženy neměl být přítomný nikdo z jeho blízkých přátel, ani členové SS, tvořící jeho ochranku. Mnoho z přímých účastníků jeho údajné smrti buď spáchala sebevraždu ještě před skončením války (například Josef Goebbels s manželkou), další pak „zmizeli“ – jako Hitlerův tajemník Martin Bormann, jehož tělo bylo prý později nalezeno na území Berlína. Zavraždil se i generál Hans Krebs, který informoval Sověty jako první o údajné Hitlerově smrti. Není poněkud zvláštní, že takto skončila většina mocných mužů, majících, co do činění s Hitlerovou smrtí? Věděli toho až moc?

Zastřelil se, nebo otrávil?
Zatímco část svědků mluvila o tom, že se Hitler pouze otrávil, podle jiných se měl zastřelit do svého spánku, zatímco jiní uváděli, že vložil zbraň do úst a poté zmáčkl spoušť zbraně. Nakonec se názor většiny historiků ustálil na tom, že Hitler rozmáčkl v ústech kapsli s jedem a poté zmáčkl spoušť své zbraně. Proč opět tolik měnících se verzí?

Opravdu důkladná identifikace?
Sovětská kontrarozvědka a tajná služba sice po válce vyslýchala většinu lidí, kteří měli 30. dubna 1945 dělat Hitlerovi společníky v berlínském bunkru, jenže jejich výpovědi obsahovaly množství nejasností. Nakonec byl za konečný důkaz o totožnosti na povrchu velmi opálené (a tudíž neidentifikovatelné) mrtvoly, určen rentgenový snímek Hitlerova chrupu a výpověď asistentky Hitlerova zubaře Kathe Heussermannové – jinak kované nacistky. Šlo opravdu o onen pádný důkaz?

Podle Stalina Hitler nezmře!

Až v podstatě do své vlastní smrti hovořil velmi rozporuplně o Adolfově smrti i sovětský diktátor Josif Stalin. Kromě toho, že nařídil sovětské tajné službě NKVD, aby pátrala po uprchlém Hitlerovy v Jižní Americe, sám také několikrát před zahraničními politiky prohlásil, že Hitler není mrtvý. Například během postupimské konference – konané v létě 1945, odpověděl Stalin americkému ministru zahraničních věcí J. Byrnesovy: „Není mrtvý. Utekl do Španělska nebo Argentiny.“ Šlo pouze o Stalinovu paranoiu nebo klamání politických rivalů?

Ani Američané neměli jasno
Proti verzi, že se jednalo pouze o Stalinovy promyšlené intriky, hovoří v tomto případě víc indicií. Také čerstvý válečný hrdina – maršál Žukov, po dlouhém pátrání v roce 1945 prohlásil: „Hitlerovo tělo jsme nenašli.“ Podobně promluvil stejného roku i tehdejší náčelník štábu generála Eisenhowera – Američan Bedell Smith, stejně jako v roce 1952 tehdejší prezident USA Dwight Eisenhower: „Nepodařilo se nám získat jedinou hmatatelnou indicii ohledně Hitlerovy smrti.“ Tuto informaci měl potvrdit i tehdejší ředitel FBI Edgar Hoover.

Podivná ponorková aktivita na jaře 1945
Přestože v dubnu 1945 již mlela nacistická třetí říše z posledního, stále měla pod kontrolou množství ponorek, pohybujících se jak ve vodách Tichého oceánu, tak i Atlantiku. O misích mnoha z těchto podmořských obrů na jaře a v létě 1945, mezi které patřili i velmi moderní U-Booty XXI, toho není mnoho známo. Některé ze strojů brázdily ještě v průběhu roku 1945 neznámé vodní trasy, aby poté zřejmě připluli k jihoamerickým břehům. A zdejší státy – zejména Argentina a Paraguay, vítaly uprchlé nacisty s otevřenou náručí. Mohl se zde ukrýt i Adolf Hitler?

Znepokojivé souvislosti
Argentinský novinář Abel Basti vynesl před několika lety podivuhodné souvislosti, týkající se jeho země. Podle něj se totiž ukázalo, že údajná Hitlerova lebka, kterou mají mít v držení Rusové, ve skutečnosti patřila ženě. Navíc podle svědectví několika svědků měl Hitler s Braunovou dožít svůj život v Argentině a zemřít zde až v roce 1962 v pokročilém věku. Útěk z obleženého Berlína do Jižní Ameriky mu byl prý umožněn Američany, výměnou za pokročilé německé vojenské technologie.

Pomohli mu Eichhornovi?
Přestože Bastiho teorie o „vůdcově“ výměně nedává tak docela smysl (Němci měli na technologie větší esa než byl Hitler – pozn. redakce), existují i další znepokojivé okolnosti. Někteří obyvatelé argentinské zátoky Caleta de los Loros tvrdili, že v létě 1945 spatřili ve zdejších vodách tři německé ponorky. Archívy FBI také údajně ukrývají dopis jistého informátora, pracujícího tehdy pro bohatou německou rodinu Eichhornových, žijící v Argentině. Informátor agentům FBI sdělil, že rodina tajně očekává chystaný Hitlerův příjezd! Tuto informaci měl později nepřímo potvrdit i německý generál Walter von Seydlitz svým dopisem…

Proč je stále tolik tajností?
Přestože mohou být posledně zmíněné informace trochu přibarvené, zvláštní je i mlčení a stále „tutlání“ některých okolností ohledně ukořistěných německých technologií i posledních dnů třetí říše. A to jak na americké, tak i ruské straně. Otázkou je, proč stále existuje tolik tajností ohledně dnes již zastaralých událostí? Mnohým nacistům také po válce pomohlo nakradené židovské zlato a tajné spolky, existující na jejich podporu v exilu. Takto se zachránil například nechvalně známý Josef Mengele.

Podivné zmizení
Podle oficiálních dokumentů raději Hitlerovy ostatky – kromě části jeho lebky, spálili agenti KGB na popel již v dubnu 1970, a ten vhodily do řeky Ehle u německého Magdeburgu. Ale nejde v tomto případě o další z novodobých pohádek, která má zahladit nepříjemnou pravdu? Možná fakta o tom, že nejhledanější zločinec všech dob uprchl tak dokonale, že ho nedokázali najít ani zkušené detektivní a špionážní týmy… Chce někdo zahladit tuto nepříjemnou pravdu, a to navždy?

Autor: Petr Koutský
Fotgrafie: shutterstock.com


Štítky: , , , , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit