Předek člověka měl chapadla

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 13. 5. 2022

Ano čtete správně, předek člověka měl chapadla. Ukázalo se, že blízcí příbuzní lidí jsou mořské sasanky druhu Nematostella vectensis, tedy stvoření, která se objevila na Zemi před 748–604 miliony let.

Pouze tento druh sasanek má s člověkem společný gen, konkrétně POU-IV. Zjistili to vědci z mezinárodního týmu, vedeného biologem Nagayasu Nakanishim z Univerzity v Arkansasu. Ten o tom informoval vědecký časopis e-life a portál ScienceAlert.

U lidí tento stejný gen POU-IV kóduje vláskové buňky, mechanosensorické receptory sluchového systému. Vnímají vibrace, tedy zvukové vlny. Díky takovým buňkám a především genu, jenž je zodpovědný za jejich vzhled a vývoj, lidé slyší. Bez této vychytávky bychom zůstali hluší. Gen POU-IV obdařil jakýmsi sluchem dokonce i mořské sasanky, též tvoří vláskové buňky. Jen ne v uších, jelikož je nemají, ale disponují tykadly. Díky nim tito tvorové vnímají pohyb a reagují na dotyk.

Biolog Nakanishi označil svůj výzkum na vzrušující. Dle jeho vysvětlení došlo k pochopení, že „stavební kameny našeho sluchu mají prastaré evoluční kořeny, sahající stovky milionů let do období prekambria”, což je nejstarší období vývoje Země. Když bychom byli všichni takové sasanky, slyšeli bychom chapadly a žili na mořském dně.

Vědci také našli houbu, která žila před miliardou let. Je tedy možné, že všechno živé pochází právě z ní, včetně lidí. Tato houba byla nalezena na severu Kanady. Její zkamenělé pozůstatky zkoumali vědci Corentinem C. Loronem z Univerzity v Lutychu (Early Life Traces & Evolution–Astrobiology Laboratory, UR
Astrobiology, Geology Department, University of Liege, Belgie).

Ukázalo se, že houba je asi o 600 milionů let starší než její protějšky, jež se objevily dříve. Houba, stará miliardu let. Je vzrušující si vůbec představit, že by to mohl být předek člověka.

autor: – skm –
foto: pixabay.com
(nico49, arhnue)


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit