Neobvyklá stvoření řecké mytologie

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 1. 7. 2022

Řecké mýty jsou známé tím, že obsahují mnoho úžasných stvoření. Mnohá z nich se dostala do populární kultury a stala se postavami v knihách, komiksech, filmech, dokonce i karikaturách.

V nabídce najdeme širokou škálu monster, od nemyslitelných zvířat po humanoidní tvory. Veškerá řecká stvoření nás stále těší a udivují. Poskytují jeden z nádherných příkladů síly lidské představivosti.

Python

Python

Tento had se nacházel poblíž delfského orákula a hlídal vchod do věštírny. Bohužel se stal nepřítelem boha slunce Apolla, jenž ho zabil. Za usmrcení tvora chtěla Gaia poslat Apolla do Tartaru, což byla propast pod královstvím Hadů. Mimochodem, na tomto místě byli uvězněni Kyklopové, tedy obři s jedním okem.

Orthros (Orff)

Tento obrovský dvouhlavý pes hlídal stádo červených ovcí. Byl potomkem Typhona a Echidny. Toto stvoření zabil samotný Herkules, který si vzal ovci pro sebe jako důkaz svého vítezství.

Ichtyokentauři

Jednalo se o dvojici mořských bohů. Horní polovinu tvořilo mužské tělo, spodní část byla koňská, přičemž nechyběl ani rybí ocas. Stalo se z nich souhvězdí Ryb.

Scylla

Toto monstrum žilo na jedné straně úzkého průlivu naproti své přítelkyni Charybdě. Mělo 12 nohou a 6 hlav na dlouhých pružných krcích. Nyní se tento průliv, kde podle legendy žila Scylla, nazývá Messina a nachází se mezi Sicílií a Kalábrií. V mýtické verzi skončil námořník, jenž se snažil vyhnout Scylle, příliš blízko Charybdy a naopak.

Typhon

Stvoření, známé jako „otec všech příšer”, bylo považováno za jedno z nejmocnějších monster v řecké mytologii. Jeho horní polovina, která měla lidský vzhled, dosáhla ke hvězdám a jeho ruce se dotýkaly jak západu, tak východu. Místo lidské hlavy měl 100 dračích hlav.

Heracles a Typhon

Lamia

Šlo o krásnou libyjskou královnu, jež se později proměnila v démonické stvoření – ženu s hadím ocasem. Stala se milenkou boha Dia. Jeho žena Héra ze žárlivosti zabila všechny děti Lamie, vyjma Scylly (ten už byl prokletý a změněný v monstrum). Mocná bohyně samotnou Lamii proměnila též ve stvůru, která musí lovit a požírat děti.

Gorgony

Tři sestry, které se musely dělit o jedno oko a jeden zub. Jen ony znaly cestu k nymfám s okřídlenými sandály a helmou, díky níž byl jejich nositel neviditelný. Aby Perseus našel správnou cestu, ukradl třem sestrám jejich oko i zub.

Echidna

Napůl žena, napůl had, známá též jako „matka všech příšer”, protože většina stvůr v řecké mytologii byla jejími dětmi.

Sfinga

Sfinga

S tělem lva, ptačími křídly a ženskou tváří si Sfinga vysloužila přívlastky jako chladnokrevná, moudrá a krutá. Její hádanky dokázali uhodnout jen ti nejchytřejší z hrdinů. Všechny ostatní roztrhalo toto stvoření svými lvími drápy.

Harpyje

Okřídlení duchové, jejichž jméno v překladu znamená „to, co vypukne”, si získali špatnou pověst zlodějů jídla. Stalo se to díky tomu, že je použil Zeus, když se rozhodl potrestat krále Phinea. Poté, co umístil krále na pustý ostrov a dodal mu obrovské množství jídla, poslal Zeus harpyje, aby jídlo snědly dříve, než se k němu nešťastný král dostane.

Griffin

Jde o legendární stvoření, jež mělo tělo lva a hlavu orla. Lev byl vždy uctíván jako král zvířat a orel jako král ptáků. Griffin spojoval vlastnosti těchto zvířat a vládl létajícím i běžícím. Snad kromě ještěrek a netopýrů.

autor: – skm –
foto: piqsels.com
commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit