Pizza, kdo by ji neměl rád? Své fanoušky má jak mezi dětmi, tak mezi dospělými jedinci. Jenže pozor, jde zároveň o celkem nebezpečné jídlo. Můžete díky ní přijít o rozum.
O tom, že rychlé občerstvení a průmyslově vyráběné potraviny vedou ke zdravotním problémům, jako jsou deprese a kardiovaskulární onemocnění, se hovoří celkově už dávno. Nová společná studie týmu vědců, jež byla nedávno prezentována v časopise Neurology, přišla s novými fakty. S každým desetiprocentním nárůstem denní spotřeby rychlého občerstvení a mražených polotovarů se riziko vzniku demence ve stáří zvyšuje o celých 25 %.
Výzkumu se zúčastnilo celkem 72 083 osob. Chuťové preference mužů a žen byly sledovány po dobu 10 let. Účastníci byli ve věku 55 let a více, avšak na začátku studie rozhodně nevykazovali žádné známky poruch paměti nebo myšlení. Jenže na konci 10. roku celých 518 účastníků dospělo k senilní demenci.
Právě tyto potraviny z jejich denní stravy se dostaly do podezření, že způsobily jejich sníženou mentální kapacitu. Například:
- potraviny a nápoje s vysokým obsahem cukru, tuku a soli, a s nízkým obsahem bílkovin a vlákniny
- smažené brambůrky
- limonády
- slané a sladké občerstvení
- zmrzlina
- klobásy
- smažené kuře
- zpracovaný jogurt
- konzervované pečené fazole a rajčata
- kečup
- majonéza
- bílý chléb
- instantní nudle
- instantní polévky
- párky v rohlíku, mražené hamburgery a pizza
- cereálie s příchutí
Vědci i nadále experimentovali a pomocí matematického modelu spočítali, co se stane, když se konzervované zboží a mražená pizza nahradí čerstvými rajčaty a okurkami, čerstvým kravským mlékem a čerstvě uvařeným masem. Tato změna stravy snižuje riziko demence o 19 %.
Takže pro příště, dáte si stále ještě s chutí pizzu s Coca-colou?
autor: – skm –
foto: piqsels.com
Štítky: demence, jídlo, kuriozity, nebezpečí, nemoc, pizza, potravina, studie, výzkum