I paraziti mohou být k našemu tělu přátelští

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 11. 5. 2022

V dřívějších dobách lékaři hledali příčiny zánětlivých střevních nemocí, jako je například Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, ve stresu či nezdravém jídle. Mohou pomoci paraziti?

V dnešní době se však zdá, že na vině těchto nemocí je přehnaná reakce imunitního systému, která z neznámých důvodů útočí na části vlastního trávicího traktu. Léčit to prozatím nelze, můžeme pouze zmírnit příznaky a udržovat pacienta v provozuschopném stavu do doby, než nemoc znovu udeří. Pak je často nutné naordinovat drastické léky s leckdy nezanedbatelnými vedlejšími účinky.

Detail ústní kapsuly měchovce lidského

Malý pomocníčci

Nabídnout řešení všech těchto problémů by nakonec mohli střevní červi. Ti již miliony let „ladí” schopnost uchlácholit obranyschopnost svého hostitele. Cesta je však mnohem složitější.

Paraziti v lidském těle nemusí vždy jen škodit. Tato skutečnost je nám už známa. Tam, kde byli střevní paraziti v podstatě vyhubeni, zejména v celé Severní Americe a Evropě, se zánětlivé nemoci související s imunitou vyskytují často. Navíc jich neustále rovněž přibývá. A nejedná se pouze o střevní autoimunitní onemocnění, ale kupříkladu i o takové astma. Naopak v zemích, které se parazitů ještě zcela nezbavily, jsou tyto choroby poměrně vzácné.

Představa léčby pomocí parazitů nám může připadá poněkud „nevkusná”. Také lékaři již stovky let vnímají parazity jako něco, co je potřeba eliminovat. Přes to všechno však obchod s jejich vajíčky a larvami kvete napříč všemi kontinenty. Podle průzkumu, jenž podnikl velký zastánce této terapie, profesor medicíny z americké Dukeovy univerzity, William Parker, se parazitickými červy, jako je měchovec, tenkohlavec prasečí nebo tasemnice krysí, celosvětové léčí přibližně 6 000–⁠7 000 pacientů, přičemž třeba léčba vajíčky tenkohlavce stojí více než 10 000 korun měsíčně. Přesto tento způsob léčby volí i Češi, i když se zdá, že zatím pouze jen v malém množství.

Člověk je k infekci tenkohlavcem prasečím velice vnímavý, ale parazit neprospívá, nemigruje tkáněmi, infekce se neprojevuje žádnými klinickými příznaky. Vajíčka parazita lze snadno a dlouhodobě skladovat a nedochází k přenosu z člověka na člověka.

Tenkohlavec prasečí

Jedny červíky, prosím

Nejjednodušším způsobem je údajně objednat si přes internet zásilku vajíček tenkohlavce a pak je v pravidelných cyklech polykat. Výsledky klinických studií ohledně úspěšnosti tohoto způsobu léčby jsou však nejednoznačné a nejedná se tedy o oficiálně schválenou léčbu. Zajímavá je ale rozhodně skutečnost, že tito tvorové, kteří po dlouhá tisíciletí poškozovali již od dětství naši obranyschopnost a díky pravděpodobně pozitivnímu vlivu se jim někdy říká „old friends”, tedy staří přátelé, dokážou zcela jistě obelstít a utlumit imunitu hostitele. Pokud bychom tedy přišli na způsob, jakým toho dosahují, mohli bychom ho následně „okopírovat” a využít například k výrobě léčiv.

Další novodobé laboratorní testy v této souvislosti probíhají už i v boji s vrozenou cukrovkou a zaměřují se také na roztroušenou sklerózu.

 

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit