I muži mají své dny

ARCHIV / KURIOZITY / TOP články / 26. 4. 2023

Vědci identifikovali cykly, v nichž se mění chování silnějšího pohlaví. Aneb můžeme říci, že i muži mají své dny s pravidelností.

Ženy jsou podle vědy rehabilitované: obvykle se jim úplně nedůvěřuje, když jde o období „svých dní“. Údajně se stávají mrzutými, podrážděnými, a ne tak výkonnými jako v běžných dnech, alespoň to většinou tvrdí. Čtenářky jistě ví své a mohou nám dát za pravdu, nebo toto tvrzení naopak vyvrátit. Nyní však rozsáhlý výzkum provedený na univerzitě v Leidenu ukázal, že zhruba třicetidenními cykly jsou ovlivněni i muži, navíc také mění jejich chování. A to nikoli náhodou.

Důkazy o mužských cyklech přináší časopis s názvem Npj Digital Medicine. Na základě analýzy „interakcí” více než 300 milionů lidí s obrazovkami chytrých telefonů bylo odhaleno určité totožné mužské období, jaké zažívají s pravidelností ženy. Ukázalo se, že uživatelé čas od času jistým způsobem změní svůj způsob jednání, začnou se totiž dotýkat displeje mobilního zařízení jinak.

Co je však nejpřekvapivější, ne-li přímo až mystické, je to, že způsob dotyku odhaluje určitý vzorec. Konkrétní funkce se opakují v přesně vymezených intervalech. Jako kdyby je řídilo něco určitého.

„Tak to také je. Emoce a chování lidí , a také samozřejmě mužů, jsou jasně ovlivněny biorytmy. A to mnohem více, než se běžně soudí,” tvrdí Arko Ghosh a Enea Ceolini.

Vědci zatím neodhalili, jakým konkrétním způsobem zjištěné cykly na muže tlačí. Ale to, že se opravdu výrazně projevovaly u všech 400 podrobně zkoumaných subjektů, nelze nikterak zpochybňovat.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit