Houba housenice čínská – přírodní antibiotikum

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / 28. 1. 2022

V současné době, kdy je péče o naše zdraví na prvním místě, se zvyšuje zájem o přírodní prostředky, které zvyšují imunitu. Jedním z nich je houba zvaná housenice čínská, známá také pod jménem Cordyceps (Cordyceps sinensis).

Housenice (vpravo) vyrůstá z housenky

Číňané se původně skutečně domnívali, že se jedná o housenku, čemuž odpovídá i čínské jméno ,,congcao“, což je v překladu v podstatě něco jako housenka. Nebyli však až tak daleko od pravdy, neboť tato houba má opravdu s housenkami něco společného. Housenice čínská totiž parazituje na larvách hmyzu. Její léčebné vlastnosti však určitě překonají náš případný odpor.

Tato zajímavá houba se vyskytuje především v Nepálu, Tibetu a Bhútánu v nadmořské výšce nad 3 000 metrů. Jejím častým hostelem jsou housenky můry Hepialus armoricanus. V teplém období se spory dostanou do jejich těla, houba tak získává živiny z těla oběti a postupně nahrazuje její tkáň vlastním myceliem. V zimě se housenka zahrabe pod zem a zahyne. Z mumifikovaného tělíčka pak na jaře vyroste plodnice houby, která je tmavá a dosahuje délky 4 – 10 centimetrů.

 

 

Housenice je přírodní zázrak

Pro tibetské sběrače je velkým zdrojem zisku, jelikož ji hojně využívá tradiční čínská medicína, a to zejména pro celkové posílení organismu a proti stárnutí. Tato houba dokáže náš organismus zbavit veškerých respiračních, virových i bakteriálních onemocnění. Patří mezi látky, které můžeme označit za přírodní antibiotika.

Pomáhá také proti astmatu tím, že zabraňuje stažení průdušnice, a tak zvyšuje průnik vzduchu do plic. V devadesátých letech se úspěchy čínských běžkyň vysvětlovaly právě užíváním housenice čínské. Dále rovněž podporuje i léčbu a funkci ledvin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje jaterní funkce. Pro muže je pak vhodná jako podpora tvorby spermatu a zvyšuje též i libido.

Aby to nebylo málo, obsahuje také aminokyseliny, například histidin, který je mimo jiné důležitý pro růst dětí. Obsahuje i nukleosid adenosin a cordycepin s protinádorovými a antimikrobiálními účinky. Mastné kyseliny jsou zastoupeny linolenovou a olejovou, dále tato houba obsahuje vitamin B12 a z minerálních látek pak železo, vápník, fosfor, hořčík a další prvky.

V čínské medicíně se využívá již 5 000 let k utužení celkového zdraví a vitality. Kdysi dávno byla tato houba tak cenná, že se používala pouze v císařském paláci. Její výskyt ve volné přírodě bohužel klesá, a tak se nejčastěji začíná pěstovat uměle na substrátu, přičemž původně se využívala sója. Jenže ta je spojena s řadou problémů, jako jsou hrozící alergie na ni nebo problematika geneticky modifikované sóji, a tak se substrátem stala rýže. Díky umělému pěstováni si tak i my můžeme dopřát přírodní medicínu, kterou v dávných dobách směla používat pouze čínská elita.

autor: Petr Matura
foto: freepik.com (dashu83), pixabay.com (PourquoiPas)


Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit