Div přírody nebo dílo bohů?

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 15. 9. 2021

Srbská hora Rtanj zaujme svým téměř dokonalým pyramidovým tvarem východní části. Právě díky svému vzhledu dostal div od místních obyvatel přezdívku ,,Srbská pyramida“. Působí tak dokonale, že je kolem ní mnoho spekulací. Možná ji vytesali sami bohové.

Největší severní okraj horské pyramidy je dlouhý 3 km, jihozápadní má délku 1,5 km a jihovýchodní okraj je 0,75 km. Místní věří, že masiv má úžasné léčivé vlastnosti. Říká se, že v dobách starověkého Říma dorazili římští legionáři na svahy hory Rtanj, aby si po těžkých bitvách uzdravili vážná zranění. Dodnes zde roste Rtanjský čaj, který je velmi silný, a má terapeutické a profylaktické vlastnosti.

 

Pozůstatek kaple svatého Jiřího

Oblíbené příběhy

Nejoblíbenější legenda Rtani je spojena s nevýslovným bohatstvím. Kdysi dávno na svazích masivu stál nádherný kouzelný palác, ozdobený drahými kameny. Avšak tato stavba se propadla do země, a stále se ukrývá v hoře. Tento příběh přitahuje na svahy Rtanj hledače pokladů z celého světa.

Další povídka hovoří o bohatém kouzelníkovi žijícím na hoře. Údajně tam schovával své cennosti. Kvůli tomuto mýtu, který též láká zvědavce toužící po pokladech, byla téměř úplně dynamitem zničena kaple svatého Jiřího, založena v roce 1932.

Podle jednoho příběhu se říká, že celá hora Rtanj byla postavena obry nebo bohy, kteří sestoupili z nebe. V každém případě se tento div považuje za posvátné místo. Pochybnosti o přirozeném původu hory se objevily poté, co si je lidé porovnávali s pyramidami v Mexiku nebo Egyptě.

O masiv se měla zajímat i nacistická okultní organizace Ahnenerbe. Dokonce existuje příběh o starém muži z Řecka, který se jednoho dne na hoře zkrátka objevil, a sám nevěděl, jak se tam dostal.

Sci-fi spisovatel Arthur C. Clarke (1917 – 2008) nazval horu Rtanj ,,pupkem světa“, obsahující nějakou zvláštní energii. A je faktem, že je zde skutečná magnetická a gravitační anomálie, takže hora při bouřkách přitahuje blesky. Úřady vydaly nařízení, aby se letadla této oblasti vyhýbala. Obyvatelé, kteří žijí na úpatí hory, vypráví příběhy o pravidelném pozorování zářících koulí. Poruchy elektrických zařízení zde nejsou nic výjimečného.

Vydáte se na výlet?

Pokud chcete navštívit tuto nádhernou, téměř dokonalou horu, vydejte se do nízkého pohoří Rtanj, ležící ve východní části Srbska, v oblasti Zajecari. Div se nachází 245 km jihovýchodně od hlavního města Bělehradu, a pouhých 73 km severně od města Niš. Městská osada Bolevac se nachází 15 km severovýchodně od Rtanie a obec Sokobania je 26 km jižně. Samotná hora má výšku jeden a půl kilometru. Její souřadnice na mapě jsou následující: 43 ° 46’34 ″ severní šířky, 21 ° 53′36 ″ východní délky.

autor: -skm-
foto: 123rf.com, commons.wikimedia.org (MacSRB)


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit