Blahodárná aromaterapie

ARCHIV / 5. 2. 2018

Máte rádi krásné vůně? Čich je pro člověka velice důležitý, dokáže díky němu rozpoznat hrozící nebezpečí, ideálního partnera a mnoho dalšího. Naučíme vás, jak vykouzlit nádherné vůně, které dokážou i léčit.

Esenciální oleje se prodávají snad na každém rohu v malých, tmavě zabarvených lahvičkách, které brání znehodnocení jejich cenného obsahu před světlem. Jsou určeny nejen do aromalamp, i když je asi jejich nejčastější použití. Mohou se však přidávat i do koupelí nebo používat k masážím a relaxaci. Zdatnější fanoušci aromaterapie si z nich dělají osobní parfémy, léčivé krémy nebo mastičky. Je to proto, že esenciální oleje jsou vysoce koncentrované výtažky z plodin, bylin, rostlin, stromů a mají úžasné terapeutické účinky. Zakladatel moderní aromaterapie francouzský lékárník René Gattefossé při experimentech na vlastním těle zjistil, že zevně podané výtažky mají ještě větší léčivou sílu, než když se používají vnitřně. Gattefossé si namíchal levandulový esenciální olej, který mu přímo zázračně vyléčil jeho jizvy po popáleninách. V jeho stopách pokračovalo ještě mnoho lidí a pro výsledky jejich pokusů se nadchnul celý svět. Olejíčky mají příznivý vliv na celkové zdraví, regeneraci i psychickou pohodu.

Co byste měli vědět
Esenciální oleje, které zakoupíte v miniaturní lahvičce, není radno dávat rovnou na kůži. Je třeba je dostatečně naředit kvalitním rostlinným olejem, který ji rozpustí. K tomuto účelu jsou vhodné například bambucké máslo, mandlový nebo kokosovým olej. Koupíte je v internetových obchodech. Na deset kapek se doporučuje ředění ve 20 ml oleje. Pokud si chcete olejíček přidat do koupele, nezapomínejte na to, že je ve vodě nerozpustný a je třeba ho předtím nakapat do olejové báze.

Variace kouzelných vůní

Každý esenciální olej, který si koupíte, skrývá jiné  tajemství. Jsou to vysoce koncentrované rostlinné výtažky, které mají širokospektré léčivé účinky na tělo i mysl. Podle alternativních terapeutů a příznivců esenciálních olejů zlepšují náladu, povzbuzují pozitivní emoce, povznáší ducha, posilují imunitu a mnohé další. Tak například římský heřmánek a stolistá růže jsou ideálními vůněmi proti nervozitě. Nejlepším lékem jsou aromaterapeutické masáže celého těla, kdy se několik kapek esenciálního oleje rozpustí v masážním oleji. Dostanou vás do stavu naprostého uvolnění. Při nadýmání a zácpě zase pomůže šetrná masáž břicha ve směru hodinových ručiček pomocí naředěného esenciálního olejíčku s příchutí sladkého fenyklu, zázvoru, rozmarýnu nebo máty peprné. Heřmánek pravý je zase ideální na zánět močového měchýře. Masáž nebo koupel můžete kombinovat s popíjení heřmánkového čaje. Muškát se používá při lymfatických masážích, protože pomáhá odbourávat celulitidu a regulovat hormony. Královna květin, růže stolistá, se zase používá při ženských reprodukčních obtížích, problémech se početím nebo výkyvech menstruačního cyklu. Pokud se chystáte na nějaký důležitý pracovní pohovor, pořiďte si rozmarýn lékařský. Celkově zklidňuje nervy a podporuje tvořivost a kreativitu. Naředěný rozmarýn si nakapejte na zápěstí, aby vám neunikla jeho vůně a další pozitivní účinky. V obchodech si zkrátka vybere každý podle toho, jaké aromaterapeutické účinky olejíčku právě on potřebuje…

Foto: Shutterstock


Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit