Pavel Křenovský: Člověk, který objímá stromy

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / NEJČTENĚJŠÍ ROZHOVORY / 5. 6. 2011

Je to úžasný člověk, ze kterého energie přímo srší. Miluje stromy a další přírodní krásy. Vychutnejte si společně s námi jeho zkušenosti, které od nich převzal.
Pavle, jak dlouho se zabýváš energií stromů? Kdy a jak si jsi s tím začal?
To nejde jednoznačně říci. Východními naukami jsem se začal zabývat ve svých jedenácti letech. Už tenkrát mě fascinovala východní kultura a její hodnoty v podobě filozofických náhledů na věci. Díky tomu jsem se seznámil s různými druhy cvičení pro rozvoj skrytých sil v člověku. Bylo to ještě v době hlubokého komunismu, přístup k této literatuře byl hodně omezen. Ale v Praze, kde jsem vyrůstal, ty možnosti byly.

Pamatuješ si na své začátky?
Mé první zážitky si pamatuji jen matně. Bylo to díky meditacím a různým druhům tělesného cvičení, józe a qigongu. Když se něco nádherného otevřelo v mém nitru, začal jsem věci kolem sebe vnímat jinak. Z širšího, hlubšího pohledu.

Jaký byl tvůj první větší zážitek?
Bylo to v jeden letní podvečer. S kamarádem jsme seděli na skále, v dálce zapadalo slunce a najednou jsem ucítil, že je všechno jinak. Od té doby jsem měl vnímání jiné, daleko citlivější a ten cit se neustále prohlubuje. Tehdy jsem přesně netušil, co to je. Ale brzy to člověku dojde…

Prozraď nám o tom víc. Co to podle tebe je?
To se těžko vysvětluje.  Ale pokusím se. Můžeme to brát třeba jako nějakou odměnu za určité úsilí, které vyvíjíme. Jsou určité postupy, metody cvičení, otvírající v člověku oblasti vnímání, které jsou nám v „normálním“ životě skryté. Všichni to máme v sobě. Jen máme některé oblasti vnímání potlačeny naším způsobem života. Navykli jsme si svět vnímat velmi povrchně. Při práci s energiemi je právě naopak. Je to o hlubokém vnímání. Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak bych použil aktuální příklad počítačových expertů. Všichni dokážeme počítače používat, ale jen ti, kteří se tomu opravdu věnují, jim rozumí i v principech fungování procesorů, programů atd. S energiemi je to podobné. Všichni je používáme, ale málo kdo z nás si je vůbec uvědomuje a jen někteří jim rozumí.

Vraťme se ke stromům. Máš určité oblíbené nebo je vybíráš intuitivně?
Tahle otázka má dvě roviny. Oblíbené stromy mám, patří k nim borovice a javory. Ale tento pohled je „pocitový“ nebo možná „pohledový.“ Energeticky mám nejraději jinany a vrby.

Proč? Je to nějak dané tvým znamením nebo datem narození?
Ne, myslím že to s tím nemá moc společného. Je to čistě o tom, že jsou mě osobně energie jinanu a vrby příjemné. Jinan má velmi vyváženou a harmonickou energii, vrba je zase unikátní v tom, že nám pomáhá  k hlubokému vhledu do sebe sama. A to mi vyhovuje. Borovice mám rád především pro jejich krásný vzhled, javory na podzim vytváří opravdu úžasné barvy listů. Ne nadarmo je vysazují v čínských zahradách, kde dokreslují nádhernou podzimní scenérii a dotváří harmonii přírody.

Co je to vlastně za energii, která do nás prostupuje prostřednictvím stromu?
Je to pouze jedna z forem přírodních energií. Podobná jako z jídla, dechu, nápojů….

Dává nám strom energii, nebo si ji dáváme vzájemně? Jak to funguje?
Strom nám sám o sobě energii nedává. Strom má kolem sebe něco jako auru. U některých stromů to může být i kruh o velikosti 100 metrů. My se můžeme naučit tuto energii vnímat, zpracovávat a navíc ji dokonce skrze naše tělo transformovat. My energii stromu dát nemůžeme, jelikož strom nemůže naši energii zpracovávat. My můžeme pro stromy vytvářet jen příjemnější prostředí, nebo jim předávat lásku v podobě toho, že si jich budeme vážit, nebudeme je ničit.

Jsou všechny stromy nabity pozitivní energií? Prý tomu tak není…
Tohle je hodně diskutabilní otázka a mnoho lidí se mnou nebude souhlasit. Ale přesto zde vyslovím skutečnost. Stromy sami o sobě mají vždy jen pozitivní energii. Není to závislé na tom, kde jsou, nebo kde rostou. Jestliže se někomu daří cítit ze stromu „negativní energii,“ je to pouze proto, že se někde poblíž tohoto místa, nebo přímo na něm odehrály neblahé události. A to místo těmito negativními energiemi oplývá.

Můžeš to blíže popsat?
Například, pokud se někdy v minulosti na takovém místě stalo neštěstí, a vy dokážete vnímat energie, tak se vám samozřejmě míchají obě dvě. Jak čistá ze stromu, tak negativní z daného místa. Pak to vytváří dojem, že jde ze stromu energie negativní. Je to jen proto, že nedokážete „odfiltrovat“ jen jeden druh energie, ale vnímáte je jako balíček kolem vás.

Takže strom podle tebe vysílá jen tu pozitivní?
Ano. U stromu existuje pouze jeden druh energie, silnější a slabší. Silná je u stromů zdravých a statných, slabší je u stromů nemocných nebo nějak postižených. Třeba jako známé japonské bonsaie – ty mají energii jako dospělé stromy, jen o něco slabší.

Ovlivňuje stromy prostředí, ve kterém rostou?
Určitě. Je to jako s námi lidmi. Když strom nemá dobrou půdu, živiny, tak neprospívá. Ale jak jsem říkal, nemá to velký vliv na kvalitu energie stromu. Je jen slabší nebo silnější. Události, které se kolem stromu můžou odehrát nebo odehrály, nemají z energetického hlediska na strom vliv, pokud se bavíme pouze o energii stromu. Jestli máš na mysli události „hmotného typu“ v podobě vylití nafty u kořenů stromu, to vliv má…

Jak a kde si vybrat ten správný strom?
Na to univerzální recept není. Je to i o tom, jak člověk energie dokáže vnímat. Stejný strom můžou lidé vnímat silněji i slaběji. Ale obecně se dá říci, že když vidíte mohutný statný strom, který je už od pohledu silný a zdravý, půjdete automaticky k němu a ne ke stromku vedle, který je poloviční.

Co to znamená „otevření stromu“ a jak toho docílit?
Tímto termínem se myslí to, že čerpáš energii ze stromu. Keltové by řekli, že musíš strom pož ádat o to, jestli můžeš jeho energii čerpat a v případě, že ano, tak se vám strom „otevře.“ Jenže na to, aby se nám strom „otevřel“ nic nepotřebujeme. Strom je zářičem, tak jako slunce. Nemusíme ho každé ráno prosit, aby nám sem poslalo světlo a teplo. U stromu je to stejné. Prostě energii vyzařuje.

Má objímání stromů i léčivé účinky?
Objímání stromů má léčivé účinky, to bez pochyby. Ovšem není jako lékárna, kam přijdete , dáte si prášek a všechno je za chvíli v pořádku. Je to podobné jako u přírodní medicíny. Léčba trvá déle, na druhou stranu nemá vedlejší účinky a je mnohem trvalejší. Objímání má především podpůrné účinky, neocenitelným rysem energií stromů je jejich psychosomatický účinek. Dnes je už známo, že drtivá většina nemocí vzniká právě v naší mysli, naší neotevřeností, stresem, netolerancí, odsunutými a neřešenými problémy, atd. Právě v tom může být energie stromů velmi silný prostředkem, jak si pomoci k větší harmonii mysli i těla.

Jaký je podle tebe správný postup při objímání stromů?
Najdi si místo a strom, která ti bude pocitově příjemný. Uvolni se, chvíli choď a dýchej, abys trochu uklidnila rozbouřenou mysl z celého dne. Měj na sobě volné oblečení a sundej si vše kovové, včetně náušnic, hodinek, řetízků –  o mobilním telefonu ani nemluvím. Ten je nejlepší nechat doma nebo ho alespoň na dobu čerpání energie vypnout. Až budeš cítit relaxaci, přistup ke stromu, přilož na něj své ruce a plně se soustřeď. Není těžké se naučit tuto energii vnímat.
Máme dát při objímání přednost listnáčům, nebo jehličnanům?
To není vůbec podstatné. Spíše jde o to, na co daný strom chceš použít.
Slyšela jsem, že je u toho např. vhodné sundat si boty a polit si nohy vodou. Je to opravdu nutné? Ne, to opravdu nutné není. Ale pravda je, že v létě, když je teplo, si můžeš sundat boty, a postavit se na kořeny stromu. Pocitově ti to bude příjemné, s energií to ale nijak nesouvisí.

Můžeme ke stromu hned přijít a obejmout ho, nebo je lepší se nejdříve „seznamovat?“
Není potřeba seznamovat se. I když je strom živá bytost, o tom není pochyb, tak nemá inteligenci jako člověk, aby si řekl, to je ale hulvát, přišel sem, nepředstavil se a už mi bere energii. Děláte smad tohle každé ráno se sluncem? Představujete se mu každé ráno a žádáte ho o energii? Slunce vám ji dá, ať chcete nebo ne. Ta en ergie tady prostě je. Se stromy je to stejné. Strom energii vysílá a nemůže si říct – dnes to neudělám, protože se mi nechce. Je to stejné jako u lidí. Také energii pořád vysíláme, ať chceme nebo ne. Pro stromy je opravdu užitečnější prokazovat jim úctu tím, že je nebudeme ničit a budeme se o ně starat, ne se jim představovat. Ale osobně nemám nic proti tomu, jestli někdo má potřebu se stromy hovořit. Je to milé…

Takže myslíš, že nám stromy nerozumí?
Komunikovat s nimi můžeme, ale jsem přesvědčený, že nám nerozumí. Když přijdu ke stromu a sdělím mu, že jsem dnes políbil Martu, bude mu to opravdu jedno. Jestli ale myslíte komunikaci na úrovni energií, která se opravdu těžko vysvětluje, tak se dá se stromem „popovídat.“ Je to ale diametrálně jiné povídání, než na co jsme my lidé zvyklí. Ale opravdu vám tohle nevysvětlím. Je to stejné, jako vysvětlit slepci, jak vypadá modrá barva, kterou nikdy neviděl.

Co když se u nějakého stromu necítíme dobře? Máme pokračovat?
Myslím, že je lepší změnit místo, protože nám to bude rozrušovat mysl při soustředění. Pokud nejste opravdu zběhlí pracovat s energiemi, je dobré vždy eliminovat jakékoliv negativní rušení naší mysli.

Bývá pravidlem, že čím je strom starší a větší, tím víc energie v něm je?
To se nedá jednoznačně říci. Byl jsem už u stromů, které byly opravdu velké, ale energie neměli tolik, jako menší, které byly opodál.

Mají stromy nějaké informace, které nám mohou předat?

Snad jen to, že bychom si měli uvědomit, že bez stromů a rostlin nebudeme ani my, lidé. Jsme na nich přímo závislí, díky kyslíku, který produkují. A nejen to. Ve vývoji lidstva hrály nezastupitelnou roli.

Říká se, že každý strom má u sebe nějakou bytost, je to podle tebe pravda?
Podle legend a mýtů ano. Ale jsou to jen legendy a mýty. Prim v tomto ohledu hrála keltská kultura, která vytvořila krásný mystický a snový svět. Je hezké, mám ho také rád, ale není to reálný svět.

Jaké mají jednotlivé stromy vlastnosti a jak jich můžeme využít? Liší se nějak jednotlivé druhy stromů?
Jejich vlastnosti se liší pouze druhem energie. Každý druh ( třeba lípy, borovice, tisy.. ) má svou energii která je jiná než u jiného druhu. A každá energie působí trochu jinak. Od toho se i odvíjí způsob použití nebo účinku stromu.

Je možné vidět auru stromů a rostlin? Jak?
Je možné ji „vidět,“ ale není to samozřejmě o očích člověka tak, jak jsme zvyklí. Ale o jeho vnitřním vnímání.

Už si někdy nějaký strom zasadil?
Ano, bylo jich mnoho. Jak na zahradě, tak ve volné přírodě.

Prozradíš mi nějaké zajímavosti o stromech?
Třeba takové, že jinan jako strom je už v nezměněné podobě 270 milionů let ? A že je i v dnešním světě plném znečištění absolutně rezistentní k nemocem stromů ? To už o něčem svědčí…

Znáš nějaké zajímavé stromové rituály nebo obřady?
Tak třeba jedna zajímavost, která se může občas hodit nám všem. Pokud chcete, aby se vám splnilo tajné přání, jděte k vrbě a z pentle na ní uvažte uzlík. Při uvazování pentle na větvičku odříkejte, co si přejete. Když se vaše přání splní, vraťte se k vrbě a uzlík rozvažte. A pozor, nezapomeňte vrbě poděkovat a samozřejmě ji nechat dárek!

Je něco, co jsme vynechali a je podle tebe důležité se o tom zmínit?
Ano, něco bych přeci jen dodal. Je nutné, abychom si všichni uvědomili, že ani stromy, ani nic jiného nám naše problémy a nemoci nevyřeší. Musíme se ke všemu postavit čelem, přiznat si pravdy a pracovat s nimi. K tomu můžeme využít všechny dostupné prostředky, jako například energii stromů…

Všem vám přeji hodně štěstí a mnoho dobré energie. Pavel
www.energiestromu.cz, Foto: Shutterstock, archiv Pavla Křenovského


Štítky: , ,





Mohlo by se vám líbit