Valtice jsou letos plné záhad

Světové záhady / ufo / 3. 8. 2019

Návštěvníci Valtického zámeckého areálu se letos v letních měsících mohou pokochat nejen jeho historickými krásami a unikátní architekturou, ale tentokrát mají možnost objevovat i skryté záhady tohoto světa. V tzv. Žabím sklepě, který je jednou z dominant zámeckého parku, je ve stylových podzemních prostorách instalována výstava známého českého záhadologa a autora řady knih a filmů o dosud nerozluštěných tajemstvích naší planety Arnošta Vašíčka.

V chladném a působivě nasvíceném podzemí se na panelech s množstvím informací a fotografického materiálu návštěvník seznámí se základními okruhy témat, která už po dlouhá desetiletí nedají spát nejen všem badatelům v oblasti tajemna, ale také renomovaným vědcům, kteří si nevědí rady s nálezy, jež by podle stavu současného poznání neměly existovat. Leč ony existují. A čím více se noříme do hlubin země, tím více tajemství nám vydává, a čím více se zdokonalují technologie a možnosti výzkumu, my začínáme intenzivně tušit, že postupně budeme muset začít přepisovat učebnice dějin naší dávné historie.

Některé z nálezů a artefaktů, nad nimiž zůstává rozum stát, najdeme na valtické výstavě i ve formě 3D exponátů, ať už jsou to repliky archeologických nálezů z oblasti starověkých vykopávek, nebo třeba kosterní nálezy či mumie tvorů, pro něž věda dosud nenašla zařazení, a my si u řady z nich klademe otázku, pochází-li vůbec z tohoto světa.

Mimozemský život a jeho projevy jsou jen jednou z oblastí, která je součástí Vašíčkovy výstavy. Nepolemizuje o tom, zda mimozemský život existuje či nikoliv. Naopak – vychází ze skutečnosti, že důkazů o setkání s mimozemskými bytostmi a stopách jejich činnosti na naší planetě je už opravdu takové množství, že nastal čas se jimi vážně zabývat. Tuto myšlenku samozřejmě podporují i mnohé nálezy, učiněné během vykopávek v místech, kde v minulosti prokazatelně žily velmi vyspělé civilizace a jejichž kontakty s bytostmi odjinud nelze jen tak jednoduše odkázat do říše domněnek. Indicií je příliš mnoho.

Přestože si mylně myslíme, že věda se svými možnostmi moderního výzkumu už odhalila většinu forem života na planetě Zemi, opak je pravdou. Jen živočišných druhů, ukrývajících se v hlubinách světových oceánů, známe podle střízlivých odhadů kolem deseti procent. Proto nás neudiví, že moře čas od času vydá některé ze svých tajemství a my se ocitáme tváří v tvář bytostem, která svou bizarností předčí ty nejdivočejší představy. A že se s podivnými tvory setkávali lidé na moři i na souši už v dávné minulosti, o tom existuje opět řada zaznamenaných svědectví a doložených pozorování, která nelze jen tak zlehka „shodit se stolu“.

Pokud se rozhodnete navštívit Žabí sklep ve Valtickém zámeckém parku, nejen že se v současných letních vedrech příjemně ochladíte, ale možná při setkání tváří v tvář s tajemnem pocítíte i lehké mrazení po těle, jaké může vyvolat jen osobní setkání s tím, co je nepochopitelné, a často i mystické a strašidelné. Tohle všechno výstava Arnošta Vašíčka s názvem „Tajuplný svět“ přináší.

Pavel Mészáros

Foto: autor


Štítky:





Mohlo by se vám líbit