Tajemství legendární pirátky Alvildy

ARCHIV / Světové záhady / 6. 2. 2020

A to doopravdy, protože její příběh Alvildy zní spíše jako pohádka než skutečnost. Je těžké určit, zda je její biografie založena na historických událostech, nebo je to jen krásná a romantická legenda.

Hradby ve Visby na Gotlandu

Pocházela z Gotlandu?

Alvilda byla údajně dcerou Sinarda, skandinávského krále v 5. století. Podle některých zpráv byl Sinard králem ostrova Gotland ležícím u švédských břehů. Protože Alvilda byla velmi krásná, král se rozhodl uzamknout ji ve věži obklopené nebezpečnými hady, aby se mladí muži od ní drželi s náležitým odstupem. Případný nápadník by musel vylézt na věž a pozabíjet jedovaté hady. Nikdo neuspěl, až na dánského prince Alfa. Zeptal se potom, jestli si tedy může vzít jeho dceru. Král Sinard souhlasil,  Alvildě se však nelíbila myšlenka provdat se za neznámého prince, byť tak odvážného.

Z vůdkyně pirátů královskou nevěstou

Když princ Alf vešel do jejího pokoje, zjistil, že Alvilda zmizela. Uprchnout jí zřejmě pomohla její matka a mladá žena se potom připojila ke svým přátelům. Oblečená jako muž se potom s nimi vydala na moře. Jednou narazili na loď, která ztratila kapitána, a zmocnili se jí. Stali se tak piráty a jednomyslně potom vybrali Alvildu za svého kapitána.

Zprávy o drzých pirátech dorazily k dánskému králi, který poslal svého syna a válečnou loď s úkolem je ztrestat. Poté, co princ zajal vůdce pirátů, byl příjemně překvapen, když v něm poznal svou milovanou Alvildu. Přesvědčil ji, aby si ho vzala, a oženil se s ní ještě na palubě lodi. Pak ji uvedl do svého království a ke svému dvoru.

Jak to bylo doopravdy?

Zda byla Alvilda skutečnou historickou postavou, je obtížné určit kvůli nedostatku spolehlivých původních zdrojů. Většina historiků považuje Alvildin příběh za legendu. Možná existovala kdysi nějaká skandinávská princezna, která utekla z věže a stala se pirátem. Ale také ve skandinávské mytologii existuje mnoho příběhů dívčích válečnic a některé archeologické nálezy ze Skandinávie dokonce i dokládají existenci mocných žen – válečnic.

Alvildin příběh pronikl ze Skandinávie i do jiných evropských zemí. Například italský básník v 16. století Torquato Tasso (1544-1595) o ní napsal hru, v níž je však její příběh poněkud odlišný. Alvilda se podle něj měla provdat za švédského krále Hermonda, ale zamiluje se do krále Torrismonda. Protože volit mezi ctí, tj. splnit povinnost dodržet daný slib, a láskou Alvilda nedokáže, spáchá sebevraždu.

-skm-

Obr.: Pixabay (autor StudioX10), wikivisually, wikimedia commons, wikipedia


Štítky: ,





Mohlo by se vám líbit