Nepodceňujte česnek

ARCHIV / 25. 11. 2015

Mnozí lidé ho nesnášejí kvůli výraznému zápachu. Přesto je česnek kuchyňský všestranně léčivým kořením, zabraňující mnoha různým neduhům i těžkým chorobám. Víte, proč byste měli česnek pravidelně jíst a na jaké nemoci vlastně pomáhá?

Uzdravující účinky této nenápadné rostlinky znali již starověcí Řekové a Egypťané. Ti česnek právem považovali za téměř všelék, zabírající od hemeroidů, přes plísně, až po únavu. A skutečně – česnek podle moderních výzkumů obsahuje bohatý „mix“ vitamínů, minerálů a dalších účinných látek, díky kterým má výrazné antibakteriální, antimykotické, protizánětlivé, hojivé, cytostatické i další účinky.V česneku najdeme mimo jiné selen, síru a látku alicin, která se ze stroužků uvolňuje jejich drcením, krájením nebo rozmačkáním. Má působit proti přibližně 400 nemocem! Na jaké neduhy tedy česnek zabírá?

Zvyšuje imunitu
Lékařské testy, prováděné v Rusku, ale i v USA a dalších zemích, naznačují, že pravidelná konzumace česneku výrazně zvyšuje obranyschopnost organismu. Například vzorek dětí, pravidelně konzumující výtažek z česneku trpěl nachlazením a chřipkami o 60 procent méně, než ostatní děti.

Snižuje krevní tlak a cholesterol
Experimenty s pravidelnou konzumací česneku dokázaly, že dokáže nejenom snižovat krevní tlak, ale také o něco snížit hladinu cholesterolu v krvi pacientů.

Chrání srdce a pomáhá proti křečovým žilám
Česnek působí blahodárně proti infarktu a dalším srdečním nemocem. Kromě výše uvedených vlastností za to může fakt, že látky v něm obsažené zvyšují pružnost cév, zlepšují krevní oběh a působí jako silný antioxidant. Také blahodárně působí na křečové žíly a prokrvení tkání.

Pomáhá proti nachlazení, angíně, bronchitidě a chřipce
Antibakteriální a antivirové látky pomáhají nejen s bojem proti virovým a bakteriálním nemocem, ale česnek také usnadňuje dýchání a vykašlávání hlenu. Ulevuje i při bolestech v krku.

Usnadňuje dýchání
Konzumace česneku se doporučuje i astmatikům, nebo lidem s onemocněním plic a průdušek. Mnohé z těchto nemocí zmírňuje a celkově zlepšuje dýchání.

Ničí plísně a parazity
Působí proti mnoha druhům plísní, parazitů, škrkavek a roupů a to jak ve střevech a žaludku, tak i na pokožce potřené česnekem (nebo tinkturou z něj), nanesené na postižené místo.

Prevence cukrovky
Česnek pomáhá k uvolňování inzulínu ze slinivky a regulaci cukru v krvi, čímž nejenom chrání zdravé jedince před cukrovkou, ale také může pomoci lidem, kteří již diabetem trpí.

Účinkuje proti několika druhům rakoviny
Významné je i preventivní působení česneku proti rakovině žaludku, tlustého střeva, prsu a prostaty. Zřejmě brzdí tyto druhy rakoviny i v případě, že začnou již v těle „bujet“.

Ředí krev
Mezi mnohé léčivé vlastnosti česneku patří i ředění krve, díky čemuž preventivně působí proti nebezpečným krevním sraženinám.

Obnovuje mozkové buňky
Česnek dokáže zrychlit regeneraci mozkových buněk, čímž pomáhá nejenom k duševní svěžestí, ale i ke zpomalení nástupu nemocí, souvisejících s věkem (Alzheimerova choroba).

Působí jako afrodisiakum
Na většinu lidí působí pravidelná konzumace česneku jako afrodisiakum, přičemž výrazně zvyšuje chuť na sex. Mohou za to účinky česneku, které kromě zlepšení nálady a prokrvení těla také pomáhají od lehčí únavy.

Zlepšuje trávení a čistí organismus
Mezi další účinky „všeléku“ patří také zlepšení trávení a pročištění organismu od některých chemických látek a těžkých kovů, které se dnes bohužel často vyskytují nejenom v jídle, ale i všude kolem nás.

Působí proti některým alergiím
Česnek dokáže zmírnit některé druhy alergií a přecitlivělosti na dráždivé látky.

V našem článku je bohužel málo prostoru pro vyjmenování všech účinků téměř univerzální zeleniny, ke kterým se ještě vrátíme. Každopádně pamatujte na to, že mnohem více účinných látek má česnek pěstovaný v Evropě, snězený bez vaření, který rozdrtíme nebo rozmačkáme. Konzumace se doporučuje cca 15 – 30 minut po rozdrcení, kdy stroužky obsahují nejvíce účinných látek.

Autor: Petr Koutský
Fotografie: pixabay.com


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit