Tanifa – záhadné monstrum Maorů

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 11. 2. 2022

Kmen Maorů, domorodá novozélandská populace, věří v přítomnost tajemného stvoření jménem Taniwha (Tanifa). Uctívají jej, ale tento tvor by neměl být považován za nějakého specifického boha, spíše za jakýsi nadpřirozený jev.

Maoři nemají přesný popis Tanifu. Různé vesnice a společnosti nabízejí své možnost, jak asi mohl vypadat, a jaké vlastnosti má. Navíc se Tanifu může měnit v závislosti na tom, co zrovna musí udělat. Pokud je povinen překročit oceán, stane se z něj žralok, velryba nebo chobotnice. Na zemi se dokáže změnit v obrovského ještěra s ostny na zádech.

Je také schopen vytvářet podzemní tunely nebo i létat. Když kope zemi, stromy a kopce na jejím povrchu se chvějí. Díky tunelům mění říční koryta a způsobuje i další geologické změny. Maoři se tedy domnívají, že přístav ve městě Wellington vznikl právě díky dvěma Tanifům. Jeden z nich zemřel a stal se kopcem, který vede od přístavu do města.

Většinou se tohoto stvoření bojí, protože jeho síla je nezměrná. Tanifa může snadno pohltit deset válečníků se všemi jejich zbraněmi. Zároveň lidé vědí, že jim může tvor i pomoci, pokud bude uctíván a respektován. Pak může národ upozornit včas na problémy a chránit před zlými čarodějnice. Jako dary, které jsou mu přednášeny šamany, má Tanifa rád hlavně brambory a svěží větvičky stromů.

Existuje legenda o muži Tamure, kterému se podařilo zkrotit Tanifu. Velký maorský hrdina bojoval vztekle s takovou šílenou silou, a porazil ho s takovým úsilím, že nešťastná bytost považovala za nejlepší volbu se vzdát.

I dnes má Tanifu rozhodující slovo

Tanifa má i dnes na Novém Zélandě silný vliv. V roce 2002 se ukázalo, že výstavba vysokorychlostního úseku jedné z nových dálnic prochází jeho územím. Počet různých nehod na silnicích v sousedství se náhle nebývale navýšil, a domorodci žijící v těchto lokalitách říkali, že je to kvůli Tanifu, který byl velmi nešťastný. Zástupci Novozélandské agentury pro výstavbu silnic se setkali s kmenovými vůdci. Výsledkem bylo sepsání dokumentů, podle nichž se od nynějška vyžaduje, aby se při stavbě jakýchkoli staveb věnovala pozornost především maorským tradicím.

Bylo rozhodnuto zastavit tedy jízdu po této části silnice a vybudovat novou, která bude území Tanifu obcházet. Téměř okamžitě se počet incidentů snížil na obvyklou úroveň. Možná je to ale tím, že tam vlastně už nikdo jezdit nesměl…

Původ legend o Tanifu je nejasný. Na Novém Zélandu nebyla nikdy žádná zvířata větší než psi. Velký nelétající pták moa vyhynul v 16. století. Tanifa, jako jednoznačně dravé stvoření, by se musel něčím živit, ale kromě člověka nemohl mít jinou kořist.

 

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit