Znepokojivé důkazy: Znali balóny už ve starověké Číně?

ARCHIV / 24. 1. 2015
Ve školách se stále učí nesmyslný příběh o leteckém prvenství bratří Mongolfiérů. Jenže o horkovzdušných balonech se zmiňuje například několik spisů ze starověké Číny! Bylo tedy vše jinak? Psal se 5. červen 1783, když se udivení diváci ve francouzském Annonay přesvědčili o tom, že horký vzduch a plátno dokáže zázraky. Před jejich zraky se vznesl horkovzdušný balón, sestrojený bratry Mongolfiérovými. Jenže již před nimi žilo bezmála několik úspěšných vzduchoplaveckých géniů!

Ne Francouzi, ale Portugalec!

Co se týká novověké Evropy, první funkční horkovzdušný balón sestrojil dávno před francouzskými sourozenci portugalský jezuitský mnich Bartolomeu Lourenço de Gusmão. Tento inteligentní muž se zájmem o přírodní vědy, prokazatelně předvedl funkční model horkovzdušného balónu již v roce 1709! A to rovnou před tehdejším portugalským vládcem Janem V. Portugalským a jeho dvorem.
Jenže letecká exhibice před panovníkem se mu příliš nepovedla – model balónu po nějaké době letu spadl na zem a vzňal se. Navíc kvůli „dábelským“ pokusům začala Gusmãa pronásledovat krvelačná církevní inkvizice. Proto nakonec dožil život v exilu a jeho zápisky lehli popelem. Bohužel se tak již zřejmě nikdy nedozvíme, zda dotáhl svůj model balónu do velikosti, ve které mohl nést dospělého člověka, jak zapsali někteří jeho současníci.

Převzal vynález od indiánů?

Jenže to není jediný šokující fakt, který před námi učitelé na základní škole zatajili. Dalším je, že Gusmão se narodil kolem roku 1685 v Brazílii a zcela jistě během svého mládí přišel do kontaktu s jihoamerickými indiány. Mezi těmi se dodnes udržují legendy o „bozích“ z dávných dob, kteří prý uměli létat! Může jít pouze o náhodu?


Asi není třeba připomínat existenci známých geoglyfů z peruánské planiny Nazca, které je možné spatřit celé pouze ze vzduchu. Kromě toho, že tyto záhadné obrazce mají své „bratříčky“ v několika dalších zemích světa, je též obestřena tajemstvím doba jejich vzniku. Ta je někdy datována do doby mezi třetím a osmým stoletím našeho letopočtu, podle jiných hypotéz jsou však nazcánské obrazce mnohem starší – měli vzniknout snad již před 1. tisíciletím před Kristem.


Co je na tom tak divného? Nic menšího, než to, že indiáni v oblasti Nazcy kupodivu již přes tisícovkou let znali velmi kvalitní, lehké, a zároveň husté tkaniny, které jsou vhodné pro zhotovení horkovzdušných balónů! Dozvěděl se tedy Gusmão o těchto skutečnostech a indiánských legendách, díky kterým napodobil dávné balóny z Nazcy?

Prastaré balóny i v Evropě?

Přestože se to může zdát zvláštní, tak dávné balóny vskutku existovaly! Možná jejich primitivní model v Evropě zhotovil již všestranný antický učenec a vynálezce Archimédes ze Syrakus (287 př. n. l. –  212 př. n. l.), který je původcem několika fyzikálních zákonů – mimo jiné poučky o vztlaku.
Z dnešního pohledu téměř neuvěřitelná je skutečnost, že jakési horkovzdušné balóny téměř jistě používal v dobách kolem 1. století po Kristu kmen Dáků, obývajícíchoblast současného Rumunska.  Díky jejich ohnivým „létajícím příšerám“ několikrát vyděsili i otrlé vojáky z římských legií. Proto o jejich nevšedních vzduchoplaveckých schopnostech víme i dnes. Bohužel však krutost Římanů si nezadala s barbary a Dákové byli nakonec poraženi. Z tohoto důvodu dnes již o jejich „létajících monstrech“ nevíme téměř nic. Šlo snad o horkovzdušné balóny?

Objevil je Zhu Liang?

Mnohem více důkazů o dávném vzduchoplavectví se zachovalo ze starověké a středověké Číny. V Říši středu se zřejmě první horkovzdušné balóny objevily nejpozději ve 3. století našeho letopočtu, v éře významného čínského učence a vojenského stratéga Zhu Lianga. Ten kromě objevů mnoha důmyslných zbraní možná zdokonalil další vynález – pozorovací horkovzdušný balón. Sestrojil tedy první letuschpný balón právě Zhu Liang? Jenže pokud by tomu tak bylo, jak vysvětlit předchozí znalost balónů u Dáků!


I když se předchozí věty zdají překvapivé, nesmíme zapomenout na fakt, že Čína byla v té době doslova technologickou velmocí! Mimo jiné ji vděčíme za vynález kompasu, seizmografu, střelného prachu, ale také papíru, draků a jednoduchých raket! Přesto dodnes nevíme, zda balóny Číňané nepřevzali od někoho jiného. Každopádně podle čínských spisů ze 13. století byli tehdy na počest nového císaře uspořádány dokonce balónové závody, v nichž nejúspěšnější vzduchoplavci měli překonat kolem 40 kilometrů letu!

Utajená historie letectví

V této souvislosti snad ani nepřekvapí, že podle jistého francouzského cestovatele (jaký to paradox!) existovalo v Říši středu v 17. století prý dokonce několik leteckých tras, kudy proudili balóny s posádkami, navíc vybavené jakýmisi vrtulemi. Že by se jednalo o dávné předchůdce vzducholodí? Vzhledem k tehdejší izolaci této asijské země to zřejmě nemuselo být ani daleko od pravdy. Odletěla tato skutečná historie spolu se snahou Evropanů přisvojit si vynález balónů, kamsi navždy pryč?!


Autor: Petr Koutský
Fotografie: shutterstock.com
 


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit