Síla sugesce

ARCHIV / KURIOZITY / TAJEMNO A EZOTERIKA / 20. 10. 2021

V roce 1792 přišel doktor Joseph Bell s informacemi o člověku, jenž uměl číst ve tmě. Také tvrdil, že umí přinutit náměsíčné, aby se naprosto zcela podřídili jeho přáním a rozkazům. Byla to ovšem pravda? Jak velká je síla sugesce?

James Braid

Později, roku 1843, skotský lékař James Braid popsal psychologický stav, který je možné přivodit tak, že zkoumaná osoba upřeně zírá do světelného zdroje, umístěného těsně nad úroveň jejích očí.

Takové pokusné objekty upadaly do jakéhosi sugestivního stavu. Lékař to považoval za určitý druh neklidného spánku. V této souvislosti použil pojmenování tohoto stavu termínem ,,hypnóza“. K tomuto názvu jej zřejmě přivedl starořecký bůh spánku ,,Hypnos.

Když se pak v polovině čtyřicátých let 19. století začíná čím dál tím častěji objevovat moderní spiritismus a v oblasti lékařství se současně do chirurgie zavádí anesteziologie, spiritismus brzy nahrazuje nadpřirozený aspekt hypnózy a anesteziologie zase její využití v medicíně.

 

Hypnóza

Tato technika znovu ožívá až ke konci 19. století, kdy u svých pacientů začal aplikovat terapii hypnózou například i česko-rakouský lékař, neurolog, psycholog a zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud (1856 – 1939). Bylo tak mimo jiné potvrzeno, že hypnóza nemusí být jen rafinovaným podvodem. Přesto, že jejím hlavním rysem je hluboká relaxace, v žádném případě se nejedná o spánek v pravém slova smyslu. Mnohem více jde o jakýsi trans, který jinak bývá typický pro média.

Vlohy pro uvedení do transu má údajně ve větší či menší míře každý jedinec. Často se však vedou spory o tom, zda je etické ,,nutit“ zhypnotizovanou osobu dělat věci, které by v bdělosti vykonávat pravděpodobně ani nechtěla. Stejně tak je sporné využití transu při zábavných představeních, které ji používají k pobavení publika.

Hypnóza se doposud praktikuje v rámci medicíny. Slouží jako prostředek k úlevě od bolesti nebo stresu či v situacích, kdy by nebylo jiným způsobem možné proniknout kupříkladu k paměti pacienta. Sugesce a podpora prostřednictvím hypnózy může také pomáhat posilovat jeho vůli. Aplikovat se může i při léčbě nejrůznějších fobií nebo závislosti na nikotinu. V některých státech bývá hypnotická regrese používána rovněž při vyšetřování závažných kriminálních činů, neboť subjektu pomáhá vzpomenou si na nějakou důležitou informaci.

Samozřejmě existují i sporné situace z hlediska využívání hypnózy. Často k tomu dochází při vyvolávání vzpomínek ohledně takzvaných únosů UFO. Mnoho osob si tako údajně ,,vzpomnělo“ na velice nepříjemné zážitky spojené s únosem mimozemšťany, avšak neexistuje jediný skutečně objektivní důkaz, jež by potvrdil pravdivost těchto vzpomínek. Nikdy nelze stoprocentně vyloučit podezření, že hypnotizér disponuje možností zařídit, aby si pokusná osoba ,,vzpomínala“ i na události, které se však nikdy nestaly.

 

Jak to tedy je právě například s únosy lidí podivnými, neznámými tvory? Tato otázka zůstává do dnešních dnů stále neobjasněna. Setkali jste se někdy s určitou formou sugesce? Zažili jste stav transu na vlastní kůži?

 

autor: Petr Matura
foto: pixabay.com, commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit