UFO, mraky, letadla – a záhadná zmizení

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / UFO A MIMOZEMŠŤANÉ / 1. 7. 2021

Na světě se každý den ztratí mnoho lidí z různých důvodů, ať už se jedná o vraždy, někdo potřebuje změnit identitu, jiní zmizí někde v divoké přírodě a jejich těla se stanou potravou divokých zvířat. Některá zmizení jsou však velice podivná…a hlavně zůstávají nevysvětlená.

V roce 1943 se stala zvláštní událost na pohraničním území mezi Barmou a Indií na palubě bombardéru B 25. V něm seděl jako druhý pilot Stuart C. Burdick a spolu s ostatními letadly se jeho stroj účastnil rutinního hlídkového letu. Vše probíhalo hladce, když jedno z hlídkujících letadel, bombardér poručíka Reynarda, zmizelo ve vzdálenosti pouhých 70 metrů od Burdickova letadla v podivném mraku. Navždy a beze stop.

Mraky polykající letadla

V roce 1990 porušil konečně kapitán Burdick povinnost mlčenlivosti a vyprávěl, co si ze zmizení svého druha ve zbrani pamatuje: ,,V tu dobu jsme letěli ve výšce přibližně necelých 2500 metrů, rychlostí asi 390 kilometrů za hodinu. Reynarda vedle mě po pravém křídle jsem měl stále v zorném poli, dokud se jeho stroj úplně neponořil do toho podivného mraku. Byl ode mě 70 metrů, a i když jsem se zrovna třeba díval na přístrojovou desku, díky přístroji pro panoramatické vidění jsem ho stále sledoval a čekal, kdy vyletí z mraku. On však z toho mraku ven nevyletěl. A kdyby v mraku udělal nějaký nečekaný manévr, určitě bych si toho všiml.“

Okamžitě byl proto zalarmován velitel letky, který začal po Reynardovi pátrat. Piloti kroužili asi deset až patnáct minut nad celou oblastí zcela bezvýsledně. Všichni piloti měli mikrofony, kdyby tedy byl Reynard sestřelen, měl by dost času vyslat rádiem signál SOS, k čemuž nedošlo. Něco se tedy muselo stát tak rychle, že neměl ani těch několik sekund, aby se nějak ozval. Po návratu letky bylo zahájeno oficiální pátrání, byly nasazeny i vrtulníky, ale nebylo nalezeno vůbec nic.

Podobné incidenty s mraky však nejsou ojedinělé. Například v lednu 1960 nedaleko základny Kindley Field na Bermudách četní svědkové pozorovali, jak pět bojových bombardérů vletělo do velkého oblaku, který visel asi 800 metrů od pobřeží, ale ven z něj vyletěly jen čtyři stroje. Na radarech v Kindley Field nebylo vidět, že by se stala nějaká havárie, a v mělké vodě nebyly nalezeny žádné trosky, ani tělo. Pilot beze stopy zmizel stejně jako výše zmíněný Reynard.

A taky lidi

UFO, mraky, letadla – a záhadná zmizení

Nemizejí však pouze letadla. Jen krátce si připomeňme zmizení norkfolského pluku 6. srpna 1915 v Gallipoli v Turecku. Tehdy vojáci vstoupili do jakéhosi čočkovitého mraku, který jako kdyby ležel na zemi. Asi za hodinu poté, co do mraku vstoupil poslední voják, se podivný útvar zvedl a začal se přesouvat kamsi nad Bulharsko. Z mraku již nikdy nikdo nevystoupil a celý pluk byl prohlášen za nezvěstný.

Případů, kdy v podivném oblaku zmizela letadla nebo lidé, známe mnoho. Nikdy se nepodařilo podat rozumné vysvětlení. Kdo nebo co si s námi tedy hraje? Jde o nějaký nám neznámý přírodní jev, nebo se jedná o časoprostorovou anomálii?

Možné vysvětlení?

Na podivný incident vzpomíná také známý badatel Ernst Meckelburg. Na konci druhé světové byl války jako mladíček povolán k protiletadlové baterii, která měla chránit přístav ve Frankfurtu. Bylo 28. srpna 1943 a panoval nezvyklý klid, Ernst byl přidělen na pozorovatelnu, ale při svém příchodu byl informován, že ve výšce 10 000 metrů bylo zpozorováno pět létajících objektů, visících již několik hodin na jednom místě.

V dalekohledu pak Ernst uviděl pět bíle zářících disků, které zvláště v té době nebylo možno přiřadit k žádnému známému typu letadel. Byl přivolán důstojník, na kterém byl vidět jen údiv. Požádal proto velitelství Luftvaffe o vyslání letadla, aby se pilot pokusil zjistit, o co jde. Když se však vojáci jen o několik minut později znovu podívali do dalekohledu, nic na daném místě již nebylo. Disky prostě zmizely. Kam? Jak? Proč?

Nevíme. Když se však v naší atmosféře, mraku či mlze může „něco“ objevit a zmizet, jako v tomto případě, může něco i jen zmizet – jako letadla a lidé. A jinde se zas objevit…Může mezi těmito případy existovat souvislost? Pokud ano, tak z ní jde doslova mráz po zádech…

Petr Matura, obr.: pixabay  (Free-Photos, Gerhard G.)wikipedie,


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit