Co způsobilo tajemné setkání s jinou dobou?

ARCHIV / 14. 7. 2015

Myslíte si, že čas stále plyne do budoucnosti a nelze ho nijak ovlivnit? Přestože se to zdá logické, není tomu tak. Za jistých okolností lze s ním manipulovat a zřejmě i nahlédnout do jiných epoch!

Notoricky známý zvuk nákladního výtahu vyrušil ženy z jejich rozhovoru. Vzápětí do jeho prázdné kabiny vstupují obě zdravotní sestry, které mají toho dne službu. Když Gladys Galvinová a její kolegyně Rosemary chtěly sjet do přízemí nemocnice, odehrálo se něco nečekaného. I přes zmáčknutí správného tlačítka se totiž zdviž začala pohybovat směrem nahoru!

Výtah do jiné doby

Že se nejednalo o běžnou technickou závadu ani přivolání výtahu jinou osobou, měly obě Američanky poznat vzápětí. Za několik vteřin se totiž kabina zastavila v nejvyšším patře budovy a její dveře se automaticky otevřely. Během pohledu do chodby zdravotnice oněměly úžasem. Místo moderního architektonického stylu a důvěrně známých prostor se před jejich očima objevila archaicky zařízená chodba! Kde se zde vzala? „Chodba byla pokryta orientálními koberci. V místech, kde by normálně měl být osobní výtah, stály staré židle s vysokými opěradly, u nich se nacházela ozdobná váza z mosazi a lehátka, jaká se používala na přelomu století,“ napsal o této tajemné události v knize Záhady časového tunelu německý spisovatel Ernst Meckelburg.

Mohlo jít o bludné představy?

Trpěly snad obě ženy bludnými představami, nebo se jakýmsi způsobem ocitly v minulosti? Vždyť vybavení chodby s křišťálovými lustry, zdobenými dveřmi s mosaznými klikami a starožitným nábytkem, připomínalo spíš hotel z konce 19. století, než moderní nemocnici! Gladys učinila několik kroků do chodby, ale kamarádka ji naštěstí strhla zpět do výtahu a poté zmáčkla tlačítko do přízemí, kde se obě ženy za chvíli ocitly. Již nikdy poté se jim nic podobného nepřihodilo.Pokud vyloučíme malou pravděpodobnost společné halucinace, psychózy nebo iluze – u obou jinak psychicky zdravých žen, nebo smyšlené historky, pak nám zbývá jediné a šokující řešení. Přenesly se obě sestřičky z roku 1959 (kdy se mělo vše odehrát – pozn. redakce) na chvíli do vzdálené minulosti? Gladys, která záhadný příběh vyprávěla Ernstu Meckelburgovi, o tom byla zcela přesvědčena.

Letiště, které ještě nestálo

Podobné zážitky, související s neúmyslným nahlédnutím do jiných časů, jsou kupodivu poměrně časté. Své o tom věděl například slavný britský vojenský letec a důstojník Victor Goddard, létající během druhé světové války v řadách RAF. Ještě před vypuknutím válečného běsnění v Evropě. měl pilot v roce 1935 vlétnout do hustého mraku a ztratit orientaci. Poté, co Goddardův stroj zavadil o další letoun z jeho formace, dostal se do vývrtky, kterou muž jen stěží vybral a pokračoval v letu. O několik minut později pak letec přelétal nad letištěm v Premu, ležícím nedaleko skotského Edinburghu.Goddarda překvapilo, když pod sebou ve sluneční záři spatřil letiště v plném provozu, neboť v té době již nebylo dlouhé roky v provozu. U ranvejé byly vyrovnány desítky moderních stíhaček a vedle nich stály zrekonstruované hangáry. Tato scenérie se vskutku stala skutečností za několik let, když Velká Británie stála na okraji zničení nacistickým Německem. Spatřil tedy Brit vizi z budoucnosti?

Setkání s dávným Japoncem

Podobně šokující setkání s jinou epochou se mělo odehrát počátkem osmdesátých let 20. století v Tichém oceánu. Námořníci jedné ze sovětských školních ponorek měli během vynoření na hladině spatřit neznámou loď, zmítající se v bouřce. Šokovaní mořští vlci prý zjistili, že se jednalo o japonskou ponorku z druhé světové války. Následně byl podle jednoho z námořníků – Rusa Ivana Pavloviče Zalygina, na palubě plavidla nalezen Japonec se starými doklady z roku 1940. Muž z jiné doby měl vzápětí skončit ve spárech sovětské rozvědky a celý případ se měl ocitnout ve složce přísně tajné.Obdobně měly skončit i některé další události, související se samovolnými přesuny v čase, zatímco jiné se utajit nepodařilo. Známý je například příběh z roku 1994, kterou měl zažít americký pilot Whitman. Tento muž později tvrdil, že během přeletu nad Floridou pod sebou spatřil středověkou krajinu, na níž hořely hranice s mrtvými těly – snad nakaženými morem. Přenesl se tento pilot na okamžik do středověké Evropy?

Mohou za vše černé díry?

Přestože jde v případě mnoha záhadných cestování v čase pouze o zjevnou kachnu nebo výmysly, lze takto šmahem odsoudit všechny případy? Vždyť mnozí fyzikové na základě Einstenovy teorie relativity již připouštějí, že deformace času, i přesun v něm jsou za jistých okolností možné. Náš časoprostor je totiž ovlivněn jak rychlostí našeho pohybu, tak i gravitačními a elektromagnetickými silami, které dokáží čas patřičně „zkroutit“.
Černé díry pak mají být spojnicemi mezi různými prostory a časovými rovinami. Zdánlivě lineárně plynoucí čas je podle vědců relativní a měnící se veličinou, podobající se spíše spirále, než přímce. Podle jiných expertů pak všude kolem nás existuje bezpočet paralelních světů, v nichž se odehrává naše alternativní minulost i budoucnost. Anebo jde o čísi experimenty se strojem času? Která z uvedených hypotéz může vysvětlovat spontánní přesuny do jiných dob, nechám na vašem zvážení.

Autor: Petr Koutský
Fotografie: wikipedia.org


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit