Nejpodivnější svátky na světě

ARCHIV / KURIOZITY / 24. 12. 2021

V různých zemích po celém světě se slaví všelijaké svátky. Ovšem nad některými zůstává náš rozum stát. Podívejme se na prapodivné oslavy.

Španělské žhářství

Pokud cestujete do španělského města Valencie, můžete vidět, že od 14. do 19. března se zde každoročně koná neobvyklý svátek s názvem ,,Las Faias“. V tyto dny, přesně ve 14 hodin místního času, začíná takzvaná ,,massdetta“. Jakoby šlo o svátky přímo pro pyrotechniky. Za tmy jsou vypuštěny do nebe různé ohňostroje. Celá tato extravagance je korunována obřadem ,,La crema“ – jsou připraveny obrovské figuríny, a pak jsou spáleny před dvěma miliony turistů, což je dvakrát více než celá populace Valencie.

Ach ta Amerika

Američané mají také své neobvyklé svátky. Například poblíž Texasu se koná akce, která se nazývá mistrovství světa horských ústřic (Rocky Mountain oysters). Faktem je, že ,,ústřice“ v kovbojském slangu znamenají býčí varlata. A v tento den soutěží ti, co je umí uvařit. Je to velmi jednoduché – vítězem se stane ten, kdo je udělá na ten nejlepší možný způsob. K dispozici je speciální porota, která hodnotí pokrm podle vzhledu, chuti, vůně, a také podle toho, jak se podávají ke stolu.

Jelikož je tento národ celkem přímý a uvolněný, ve městě Laguna Nigel se každou druhou červencovou sobotu koná demonstrace holých hýždí. Ano, čtete správně. Svátek Moon Amtrak není určen na nějaké soutěže a ceny, jde jen o zábavu. Tímto městečkem prochází železnice. V určený den každý rok jdou Kaliforňané ke kolejím a ukazují holý zadek všem cestujícím projíždějících vlaků.

Bláznivé svátky Britů

Britové též nejsou výjimkou ve věci neobvyklých svátků. V malém městě Coopers Hill, které se nachází v blízkosti Gloucesteru, se každé poslední pondělí v květnu závodí. Ale ne jen tak obyčejně. Při svátku Cooper’s Hill Cheese – Rolling and Wake se z kopce spustí kulatá hrudka sýra, a ostatní účastníci za ní začnou utíkat. Vítězí ten, kdo první sýr dožene. Není to jednoduché, a účastníci se pořádně na strmé stráni poperou. Pokud zde potkáte Angličana, který je celý pohmožděný a potlučený, nemusí být obětí pouliční rvačky, ale možná se právě nedávno účastnil svátku kutálení sýra.

Také u světového monumentu Stonehenge se slaví letní slunovrat, a to už velmi dlouho. Britské úřady se až v roce 2000 rozhodly povolit oslavit noc 21. června přímo mezi kameny Stonehenge. Na této architektonické památce v den svátku můžete dokonce jezdit. Také zde uvidíte hudebníky s bubny, kteří chodí okolo kamenů až do úsvitu, a přispívají k atmosféře starověkého monumentu.

Neméně zvláštní je svátek lidských ptáků, který se též slaví ve Velké Británii, konkrétně ve městě Bognor. Svátek Birdman se slaví v červenci, a má velmi bohatou historii. Jeho pravidla jsou jednoduchá. Nad mořem je nainstalována široká plošina, lidé po ní běží a skoří do vody. Co je na tom zajímavé? Účastníci při tomto skoku mají nasazená umělá křídla, s pomocí kterých se snaží doskočit co nejdál. Ten, komu se to podaří, se stává vítězem soutěže.

Dokonce Finsko

Ve finském městě Sonkajärvi se slaví další zvláštní, ale krásný a romantický svátek. Muži nosí své ženy. Každého 4. července se můžete tohoto svátku zúčastnit, pokud zde budete s manželem či manželkou. Jde o starodávnou tradici Vikingů, kteří nosili své dámy na ramenou. Nutné je, aby se noha ženy za žádných okolností nedotkla země.

 

Svátky jsou různé, v závislosti na zemi, lidech, národnosti, náboženství. Liší se svým původem, pravidly chování, tradicemi. Jejich původ lze dnes již obtížné odhalit.

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org, pixabay.com (Yuri_B)

Dovolte, abychom Vám společně s tímto článkem popřáli krásné Vánoce plné pohody, klidu a míru. Buďte na sebe opatrní a užijte si čas s rodinou. Vaše Záhady Života


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit