Má osobní zkušenost s léčením reiki

TAJEMNO A EZOTERIKA / 10. 4. 2019

O léčení pomocí energie reiki už asi slyšela většina čtenářů, kteří se zajímají o léčitelství a esoteriku. Metoda Reiki měla vzniknout přibližně před 2000 lety a o její znovuobjevení se zasloužil doktor Usui v Japonsku v polovině 19. století.

Usui působil  ve městě Kyoto jako teolog v křesťanské škole . Jednoho dne se mu prý dal jeho žák při přednášce otázku, jak mohl Ježíš léčit. A tato otázka ho zneklidnila, protože žáku nedokázal s čistým svědomím odpovědět. Z tohoto důvodu se rozhodl zanechat svého povolání a vydal se na daleké cesty pátrat po odpovědi na otázku, kterou mu žák položil. Neuspěl v Americe, Indii ani v Číně a nakonec se vrátil zpět do Japonska, kde v jednom klášteře našel to, co dosud marně hledal. Ve starých sutrách objevil neznámé symboly a formule, v nichž tušil konečné vysvětlení. Poté se odebral na svatou horu Kuriyama, aby se postil a meditoval po dobu dlouhých 21 dnů. Po třech týdnech údajně zpozoroval světlo, které se k němu rychle přibližovalo, až ho udeřilo doprostřed čela. Domníval se, že musí zemřít, ale světlo se mu zjevilo znovu a v jeho středu bylo v sanskrtu zlatými písmeny napsáno: „Ano,vzpomínám si.“ Stav jeho osvícení se stalo hodinou novodobého zrození reiki. V té chvíli prý Usui nabyl mimořádných schopností a začala nová éra učení reiki. Legenda samozřejmě pokračuje životem pana Usuie a popisuje cestu, jak dr. Usui předával své učení dále – až se nakonec časem dostalo i do našich končin.

Mám se nechat také zasvětit?

Mne tato legenda fascinovala už léta a často jsem měl nutkání přihlásit se na zasvěcení, jak se nazývá uvedení do této životní filosofie. Vždy mne ale odrazovala kdysi poměrně vysoká cena za služby podobného typu i rozdílné názory na tuto techniku a konečně i mé přesvědčení, že duchovno se nemá prodávat. Existují vlastně dva tábory: Jedni, kteří tvrdí, že reiki pomáhá. Tato skupina lidí je nadšena a dokládá to mnohými uzdraveními. Druhý tábor tvrdí, že je to jen pouhý byznys a obchod s důvěřivostí lidí. Proto jsem se po letech váhání konečně rozhodl tuto techniku skutečně reálně vyzkoušet sám na sobě a zažít na vlastní kůži, co mi to dá – nebo vezme. Dnes nejsou ceny za tuto proceduru již tak přemrštěné – a hlavně, už existuje zdravá konkurence. Je proto důležité vybrat si člověka, o němž něco víme a máme v něj důvěru. Já si našel učitele, který se věnuje i léčitelství a podle všeho velmi úspěšně. Na uvedení do 1. stupně jsem se vydal se skeptickým přítelem, který je k těmto záležitostem velmi kritický, a to mj. i vzhledem ke svému technickému zaměření. V podstatě se těšil na zo, až si potvrdí, že je to jen jeden velký klam… Jaké pak bylo jeho překvapení, když mu učitel na jeho žádost okamžitě odstranil měsíce trvající, chronickou bolest zad! Rovněž celý kolektiv byl překvapivě přátelský a rozumný, což zase příjemně překvapilo mě.

Popis zasvěcení samozřejmě nebudu uvádět. Pro mě osobně se však zcela určitě nejednalo o ztracený čas a peníze a musím uznat, že od chvíle, kdy jsem kurz absolvoval, se cítím duševně i fyzicky lépe. Po zralé úvaze se tudíž domnívám, že tato technika nikomu neuškodí – ale naopak, může lidem ukázat správný směr života.

Její hlavní životní pravidla totiž zní:

Právě dnes přestaň být zlostný.

Právě dnes si nedělej starosti.

Cti své učitele, rodiče a starší.

Vydělávej si poctivě.

Buď vděčný všemu, co žije.

Jakou konkrétní duchovní cestou se vydáme, to je na každém z nás. Každopádně přeji všem čtenářům, aby našli svoji pravou cestu ke zdravému a šťastnému životu.

text: Petr Matura, foto: Pixabay


Štítky: , , ,





Mohlo by se vám líbit