Lochnesská příšera stále není vyřešena

ARCHIV / SVĚT ZVÍŘAT / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 20. 2. 2023

Vědec vyvrátil obecně přijímanou hypotézu. Lochnesská příšera zkrátka nemůže být obrovský úhoř, protože je to tak nepravděpodobné, až je to nereálné.

Tento závěr učinil Floe Foxon, americký statistik z Department of Data Management and Statistical Analysis, Pinney Associates v Pittsburghu (USA). Časopis Newsweek cituje jeho výzkum připravený k vědeckému publikování.

Vědec se ve skutečnosti dostal do sporu se zastánci hypotézy, kterou mnozí považují nejen za přesvědčivou, ale téměř za jedinou možnou. Kromě nadšenců samozřejmě– ti věří, že v hlubinách vysokého skotského jezera Loch Ness se stále skrývá nějaká tajemná stvůra, tedy Lochnesská příšera neboli Nessie, jak se jí láskyplně říká.

Hypotéza o úhoři

Autorem „úhoří hypotézy“ je profesor Neil Gemmel z University v Otago na Novém Zélandu. Během dlouhé expedice s kolegy v letech 2018–2019 nasbíral a analyzoval hned několik stovek vzorků takzvané environmentální DNA (eDNA), tedy genetického materiálu izolovaného z kousků kůže, hlenu, šupin, moči, exkrementů a dalšího biologického materiálu, který zde zanechali různí obyvatelé jezera v průběhu svého života.
Nějaký neznámý genetický materiál měl ukazovat na Lochnesskou příšeru, nebo naopak na známé, avšak již vyhynulé zvíře. Koneckonců se věří, že Nessie je plesiosaurus, který zázračně přežil dodnes – prehistorický ještěr vypadající jako jakýsi obrovský pytel buď s ploutvemi, či s tlapkami a dlouhým krkem.

Porovnání DNA z jezera a DNA z genetických databází však ukázalo, že v jezeře nejsou a v dohledné minulosti ani nebyli žádní prehistoričtí ještěři. Co tedy lidé viděli a stále vidí v těchto záhadných vodách? Pozorovatele podle profesora uvádějí v omyl obří úhoři. Gemmel věří, že v jezeře žijí jedinci o velikosti 2 metrů. A podle Richarda Freemana z Centra Fortean Zoology mohou obří úhoři dosáhnout délky až 10 metrů.

„Skutečné příšery v pravém slova smyslu,” citovaly Freemana noviny The Times.

Podle Foxonových výpočtů je pravděpodobnost, že v jezeře uvidíte i metrového úhoře, 1 ku 50 000. U 10metrového exempláře se taková pravděpodobnost obecně blíží nule.

Známá Nessie

Za Lochnesskou příšeru proto vůbec nelze vzít úhoře, kteří v Evropě jen zřídka dosahují délky metru, a dokonce dvou metrů či ještě více. O 10 metrech ani nemluvě. Jason Gilchrist, environmentalista z Edinburg’s Napier University ve Skotsku, sdílí tento názor:

„Myslím, že ta spatřená monstra byli s největší pravděpodobností tuleni nebo evropské vydry. Na volné vodě není snadné odhadnout velikost, navíc turisté přijíždějící k jezeru Loch Ness podvědomě chtějí příšeru vidět. Mnozí by si s ní mohli splést plovoucí polena nebo vlny na hladině vody.“

Mimochodem, i docela seriózní vědci v různých dobách zde považovali lososy, mořské želvy, a dokonce i slony za pověstné monstrum. Foxonovým závěrům však odporují záběry pořízené před 4 lety amatérskými rybáři z badatelské sekce Ness Fishery Board. Jejich podvodní kamera zachytila ​​jakési obrovské hadovité stvoření, velmi podobné obřímu úhořovi. Kolik metrů ve skutečnosti měl, to není jasné. Ale určitě měřil více než 2 metry. Je možné, že najednou může nastat ten velmi vzácný případ, kdy se zdánlivě neuvěřitelné události opravdu stanou.

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit