Kruhy pravé a nepravé

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 27. 7. 2021

Jestliže chcete nějakou záhadu spatřit na vlastní oči a dokonce si ji i ohmatat, potom vám s klidným svědomím doporučíme kruhy v obilí. Oproti jiným záhadným jevům mají řadu výhod – objevují se každé léto, na jednom místě zůstavají řadu dnů a vyskytují se i v Čechách. Nemůžeme vám zaručit jenom jedno – že ten který kruh v obilí bude pravý.

Právě otázka pravosti kruhů v obilí, přesněji nazývaných piktogramy či agrosymboly, je však v tomto případě právě ta hlavní. Tzv. pravé kruhy vytváří nějaká síla, řekněme síla X, jejíž podstatu ještě neznáme. Vzhledem ke složitosti některých agrosymbolů můžeme dokonce předpokládat, že síla X je obdařenou jistou mírou ínteligence. A protože přírodní síly obvykle příliš inteligentní nebývají, je docela dobře možné, že v pozadí celého toto fenoménu stojí jakási nám dosud neznámá inteligence, hypotetický Pán kruhů.

Spletená stébla

Jak poznáme, že daný kruh vytvořila právě ona neznámá síla X? Velice jednoduše. Stébla obilí jsou ohnuta k zemi v jednom z kolínek a dále rostou vodorovně. Síla X je také obvykle splétá do sebe. Okraje piktogramů bývají v takovém případě velmi ostré, jedno stéblo ještě stojí a další hned vedle je zcela ohnuté. Pokud agrosymbol nevykazuje tyto znaky, můžeme velmi důvodně předpokládat, že ho vytvořil někdo jiný než síla X – například nějaký vtipálek toužící po troše pozornosti či místní hostinský doufající v následné oživení místního turistického ruchu.

Od počátku devadesátých let, kdy vešel fenomén kruhů v obilí v obecnější známost, byla vytvořena celá řada teorií, jak vlastně piktogramy a hlavně proč vznikají. Chce nás snad někdo před někým varovat? Má to být nějaké poselství? Souvisí zvyšující se množství kruhů v obilí s koncem tisicíletí nebo dokonce s koncem světa? Proč se objevují na místě dávných, hlavně megalitických památek? Existuje nějaký vztah mezi kruhy v obilí a zemskými telurickými proudy, které tak dobře cítí třeba proutkaři nebo orientální mistři feng-šuej? Soustřeďují a násobí se síly Země právě v kruzích? Potom by kruhy v obilí, Stonehenge, indiánské kruhy z kamenů zvané šamanská kola a třeba kruhový sloupový chrám Athény Pronaey v Delfách stály doslova na stejných základech. Je to skutečně jenom náhoda, že podobné sloupové altány s oblibou umisťujeme nad různé prameny, jako třeba v Poděbradech nebo nad zázračnou studánkou svaté Zdislavy?

Dílo ďáblovo?

K řešení záhady kruhů v obilí nepřispívá ani jejich různorodost. S prvním vyobrazením agrosymbolu se setkáváme na rytině z roku 1678. Za původce neznámého jevu byl tehdy považován ďábel. V roce 1966 se kruhy v obilí vyskytovaly v Austrálii, od roku 1972 se zabydlely v Anglii. Hlášení o dalších a dalších piktogramech dnes přicházejí z mnoha zemí, ze Skandinávie stejně jako z Izraele. A nemáme jenom kruhy v obilí. Zaznamenány byly kruhy ve vojtěšce, v řepce, v kukuřici a v trávě, na ledu i na sněhu, na holé skále. Asi nejkurioznější jsou kruhy jakoby vypálené do asfaltu a do kruhu ohnuté stromy – v obou případech se jedná o českou specialitu.

Různorodé jsou také okolnosti vzniku piktogramů. Svědci vyprávějí o podivných světlech nad polem, kde se druhý den objevil piktogram. Citliví jedinci popisují podivné pocity, které v blízkosti agrosymbolů prožívají. I kdybychom tato svědectví zpochybnili, působení síly X dokládá také to, že kruhy v obilí vznikají patrně hlavně v noci a během poměrně krátkého časového úseku. Přitom jsou to obrazce leckdy velmi složité a značně veliké. Zatím nejdelší piktogram měřil přes osm set metrů, jiný se zase skládal s několika desítek kruhů různých velikostí zatočených do spirály. Máme piktogramy připomínající řádku písma,nějaký klíč, dvojitou šroubovici DNK, schema Sluneční soustavy, pás asterodů, dráhu komety a bůhví co ještě. Dodnes je zaznamenáno na několik set piktogramů, každý jiný. Pochopitelně se různí se i jejich interpretace. Někdo v nich vidí grafické znázornění fraktálů, geometrických útvarů skládajících se do větších uskupení stejného tvarů jako jsou základní stavební kameny. Podle jiných se v piktogramech projevuje hypotetické informační pole, jakési kolektivní vědomí, (ne nutně jen lidské), které vtiskuje Zemi svoje pečetě. To by dobře vysvětlovalo různorodost podkladů, na nichž byly již piktogramy nalezeny. Romanticky založení příznivci agrosymbolů jim také dávají různá atraktivní a inspirativní jména jako třeba Julia Set, Mandlový chlebíček, Štír, Šuriken, Keltský labyrint, Ohnivé kolo, Krab nebo Galaxie.

V každém případě obohacující

Máme k dispozici nejmodernější vědecké metody a řada z nich byla při výzkumu piktogramů také použita. Máme o nich desítky knih, stovky článků, tisíce fotografií. A přes to všechno s jistotou víme jenom jedno – některé obrazce jsou tak úchvatné, že se nad jejich krásou doslova tají dech. Náš svět je díky nim o tolik bohatší, že je nakonec vlastně úplně jedno, jestli jsou dílem člověka nebo nějaké síly X.

Jitka Lenková, foto, obr.  wikipedia

 


Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit