Fenomén zvaný bludička

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 14. 11. 2022

Spatřili jste již někdy to, co se nazývá bludička? Většinou světélkují modře, zeleně, žlutě až zlatavě. Nejčastěji bývaly vidět u bažin a mokřin, u řeky či potoka. A kolikrát s nimi nebyly vůbec žádné žerty.

Snad každý z nás se s nimi setkal při čtení pohádek. Zcela automaticky jsme je zařadili mezi pohádkové postavy vedle čertů, vodníků a dalších podobných bytostí, které údajně existují jen v lidské fantazii. Co když jsou však skutečně reálné?

Podle slovanské mytologie má být bludička duší člověka, jenž zemřel násilnou smrtí. Může se však jedna také o duše čarodějnic a podobných hříšníků nebo též o duše nepokřtěných dětí. Některé názory zastávají teorii, že se jedná o neposlušné anděly, které Bůh svrhl dolů z nebes. Jak již bylo zmíněno, bludička svítila a mátla pocestné zejména tam, kde bylo hodně mokro. Někteří pocestní se tak kvůli nim nejednou utopili.

Bludičky se údajně podle legend v českých krajích objevovaly poměrně hojně. Dodnes se s nimi u nás můžeme setkat především na Šumavě. Místní pověsti vypráví o pocestných, kteří na bludičky pokřikovali. Malá namodralá světélka se pak následně měla proměnit v červené ohnivé koule a hlasitě volajícího člověka zranila.

Opilý sedlák

Podle jiné z legend se však bludička údajně objevovala také na severu Čech, a to konkrétně u obce Líska na Děčínsku. Žil tam kdysi sedlák, jenž si rád přihnul v hospodě v sousední vesnici. Domů se často vracel až dlouho po půlnoci. Jedné noci se mu při cestě zamotaly nohy a on zabloudil až k místu, kde se rozkládají mokřiny. Hledat jinou trasu by znamenalo se o pořádný kus vrátit, což se mu vůbec v podnapilém stavu nechtělo.

Nakonec se tedy vydal po cestičce kolem mělkých rybníků. Věděl od jiných lidí, že se na tomto místě nacházela bludička. Pevně však doufal, aby ji onu noc nepotkal. Co čert nechtěl, náhle svítilo světélko přímo před ním. Místo do bažin jej ale k jeho velkému překvapení nebezpečnými a zrádnými mokřinami provedlo bez úhony až do blízkosti jeho domu.

Tento scénář se pak mnohokrát opakoval. Bludička sedláka vždy bezpečně doprovodila touto cestou k domovu. Až jednoho dne našli místní obyvatelé sedláka mrtvého. „To si bludička asi vybrala odměnu za svou pomoc – jeho život,” říkávalo se. Světélko již v těchto místech nikdy nikdo neviděl.

Jak to tedy je?

Kdo dnes ví, jak to všechny skutečně bylo. Našli se samozřejmě lidé, kteří se snažili tento jev vysvětlit. Mohlo by se například jedna o bahenní plyn, jenže jeho samovznícení je velmi nepravděpodobné. Další teorie mluví o setkání s kulovým bleskem, nebo se zkrátka mohlo jednat i o světlušky. Různých vysvětlení existuje spousta. Jednoznačné a zcela uspokojivé vysvětlení tohoto velice zvláštního jevu však dodnes není.

autor: Petr Matura
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit