Byla první raketa vypuštěna již v 16. století?

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 1. 4. 2022

Dnes jde o zcela běžnou věc. Když vzlétá raketa do vesmíru, nikdo se nad tím nepodivuje. Ale kdy byla ve skutečnosti postavena ta první? Mohlo to být možné již v 16. století?

V roce 1961 úplnou náhodou nalezla profesorka Univerzity v Bukurešti, Doru Toderichiu, v archivech rumunského města Sibiu tzv. Sibijský nebo Haasův rukopis.

Tento 450stránkový dokument v němčině vznikl v 16. století. Podrobně je tam popsána raketová technika i s nákresy a výpočty. Zejména je zde pak návod, jak postavit třístupňovou, jakož i pilotovanou vesmírnou raketu, která měla být poháněna kapalným palivem.

Autorství tohoto díla je připisováno vojenskému inženýrovi Konradu Haasovi (1509-1576) rakouského či sedmihradského původu. Předpokládá se, že to byl právě on, kdo vynalezl první raketový motor. A možná, že jeho práce nebyla jen čistě teoretická. Existují totiž nejasné zprávy, kdy v Sibiu v roce 1550 mělo dojít k události, jako když startuje raketa. Bohužel se o tom nedochovaly žádné spolehlivé dokumentární informace.

Kdo raketu tedy skutečně vymyslel?

Před nálezem Haasova rukopisu se věřilo, že myšlenka na vytvoření třístupňové rakety patří polskému odborníkovi v oblasti dělostřelectva Kazimiru Semenoviczovi, který v roce 1650 vydal knihu s název „Artis Magnae Artilleriae Pars Prima”. Ta popisovala i podrobnou konstrukci raket.

Konstrukce válcové náporové komory plněné práškovým palivem, s kónickým otvorem pro postupné zvětšování spalovacího prostoru, popsaná v obou knihách, se v raketové technice používá dodnes. Haas i Semenovič přitom v popisech zcela postrádají jakýkoli prostředek ke stabilizaci letu rakety, což naznačuje, že přece jen máme pouze koncept, a nikoli skutečného průvodce raketovou vědou.

Je možné, že Haas věděl, jak postavit rakety v praxi, ale ve skutečnosti nechtěl, aby vznikly. Obával se jejich použití pro vojenské účely. Rukopis obsahuje následující řádky:

„Ale moje rada je více k míru, ne k válce, pušky nechte pod střechou, kulky nestřílejí, střelný prach nehoří mokrý, takže princ si nechal peníze, zbrojíř život; to je rada, kterou vám dává Konrad Haas.”

 

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org
pixabay.com (NASA-Imagery)


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit