Zemětřesení není bez záhad

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TOP články / 1. 3. 2023

I smutné události přináší mnohé podivnosti. Například nedávné zemětřesení v Turecku vykazuje velice zvláštní jevy.

Dne 6. února 2023 došlo v Turecku a Sýrii ke dvěma ničivým zemětřesením o síle 7,7 stupně. K 15. únoru v Turecku zemřelo více než 35 400 lidí a více než 105 500 bylo zraněno. V Sýrii zemřelo více než 8 500 lidí a desítky tisíc byly zraněny. Ve stejné době byly otřesy různé síly pociťovány i v jiných oblastech planety: v Rusku, Gruzii, Izraeli, Iráku, Libanonu, na Kypru, a dokonce v Grónsku.

Bezprecedentní šok vedl k rozsáhlé katastrofě. V důsledku zemětřesení se litosférické desky v Turecku vůči sobě silně posunuly. Bylo zničeno 6 444 budov. Hladina pevniny ve státě klesla o 5–6 m, což zemi vystavilo riziku zničení říčních přehrad a záplav. V místě zlomu se vytvořila trhlina s hloubkou asi 30 metrů a šířkou 200 metrů. Přitom i po skončení kataklyzmatu se desky dále pohybovaly. Seismická energie, která se uvolnila v důsledku zemětřesení, se svou silou totiž rovnala výbuchu 300 středních atomových bomb.

Zajímavé je, že před zemětřesením obyvatelé Turecka pozorovali nad zemí zvláštní záři. Pár sekund před prvním zemětřesením v Turecku a Sýrii byly na obloze postižených oblastí vidět nějaké světelné záblesky, jak je vidět na videích kolujících na sociálních sítích (ZDE a ZDE).

Modré světlo vyvolalo mezi občany před zemětřesením paniku. Nejprve se ozvalo jakési šustění, poté se na obloze objevilo modré světlo. S prudkým otřesem byl zvuk stále hlasitější. Tato světla, jež se podobají polární záři, jsou podle zprávy Americké seismologické asociace zdokumentována od 17. století. Obecně je lze pozorovat u méně než 0,5 % zemětřesení a jejich trvání je obvykle jen zlomek sekundy.

Vědci naznačují, že incident lze vysvětlit jevem triboluminiscence, při níž vznikají elektrické náboje v důsledku pohybu litosférických desek a tření hornin v důsledku různých procesů ve vzduchu.

Co je to světlo zemětřesení?

Jevy, jako jsou blesky, světelné koule, streamery a neustálé záblesky, hlášené v souvislosti se zemětřesením, se nazývají seismická světla (EQL). Geofyzici se liší v tom, zda jednotlivé zprávy o neobvyklých světelných jevech v blízkosti doby a epicentra zemětřesení skutečně reprezentují EQL: někteří pochybují, jestli některá z těchto zpráv představuje silný důkaz pro EQL, zatímco jiní se domnívají, že alespoň některé zprávy věrohodně odpovídají EQL.

Podivný následek katastrofálního zemětřesení však zatím zůstává nevysvětlitelný: v půdě na severu Sýrie byly nalezeny nepochopitelné díry připomínající hluboké díry po padajících mušlích.

Obyvatelé Istanbulu byli po zemětřesení svědky dalšího neobvyklého přírodního jevu: v této oblasti Marmarské moře ustoupilo od pobřeží o 15–20 metrů a odhalilo skály. Vědci však ujistili svědky, že se není čeho bát: jev byl způsoben poklesem tlaku a neměl nic společného s posuny v zemské kůře.

Zvýšená seismická aktivita po tureckém zemětřesení byla pozorována i v jiných částech světa. V Indonésii a Japonsku došlo k sopečným erupcím. Při zodpovězení otázky, kterou oblast mohou příště zasáhnout zemětřesení, radí odborníci podívat se na mapu světa seismické aktivity, jež ukazuje nejvíce „kritická” místa na Zemi. V místech tradičních seismických otřesů se konají výrazné stavební úpravy – staré budovy jsou vyztuženy speciálními rámy, nové se staví s ohledem na zvýšené seismické nebezpečí.

Kde hrozí nebezpečí

Pokud jde o Eurasii jako celek, pod útokem je Japonsko, Írán, Pákistán, Turecko, Itálie a Řecko. V Severní a Jižní Americe je celé území západního pobřeží nebezpečné: turecké zemětřesení tam vyvolalo novou vlnu obav ohledně zlomu San Andreas v Kalifornii, kde pohyb litosférických desek dvakrát způsobil vážné katastrofy.

Specialisté se obávají, že turecké zemětřesení může změnit chování celé euroasijské litosférické desky, její rychlost a směr posunu, což může mít důsledky pro seismologickou situaci v jiných částech světa a hlavně na Středním Východě.

Samotné Turecko se přitom ještě může bát další katastrofy. Na stejném místě dochází po výrazné přestávce k silným zemětřesením. Pokud se nyní vše v Turecku uklidní, další taková událost bude nejméně o 20 let později. I když nastalo druhé zemětřesení, seismická aktivita v Turecku skutečně postupně slábne.

Od nepaměti se považujeme za pány planety. Ale jsou chvíle, kdy se „vládce přírody” ukazuje jako bezmocný před ničivými planetárními kataklyzmaty a nedokáže vysvětlit mnohé z jevů, se kterými se setkává.

 

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org
pixabay.com


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit