Zázraky lidského těla

ARCHIV / KURIOZITY / 24. 5. 2023

Lidský organismus je schopen dělat opravdové zázraky. Ani ten nejdokonalejší současný přístroj nesvede podobně úžasné výkony. Přitom většina těchto výjimečných dějů probíhá v našem těle nepozorovaně a skrytě.

V lidském trávicím traktu se vyskytuje téměř 100 000 miliard bakterií, které mají nenahraditelný úkol při trávení. Lidských buněk je v těle desetkrát méně než mikrobů. Střeva, odpovědná za trávení a vstřebávání potravy, jsou dlouhá přibližně 7 metrů a jejich plocha je velká zhruba jako tenisový kurt, tedy více než 200 m². Skutečně pestré společenství zdejších mikrobů plní rovněž i obrannou funkci imunity střev.

Ve střevech najdeme více než 400 druhů mikroorganismů, zejména bakterií. Druhové složení této střevní mikroflóry, tedy souhrnu mikroorganismů, výrazně ovlivňuje lidské zdraví. Na základě vědeckých výzkumů se zde rovněž rozhoduje například o účincích některých léků na organismus, o tom, kolik živin vytěžíme z přijaté potravy nebo také o případných sklonech k obezitě.

Zázraky jménem kosti

Co se pohybového aparátu týče, ten se každý rok obměňuje, a to až do výše 30 % veškeré kosterní hmoty. Organismus se tak vyrovnává s nejrůznějšími vlivy vnějšího prostředí, jejichž následkem je například kolísání hmotnosti těla a s ní související změna zátěže. Naší nejdelší kostí je kost stehenní, která je dlouhá 45 centimetrů, nejmenší kostí je naopak třmínek v uchu o velikosti pouhých 5 milimetrů. Počet kostí v našem těle se v průběhu života mění.

Nejvíce kostí mívají novorozenci, a to asi 270 sedmdesát. Čím jsme potom starší, tím se počet kostí těla snižuje, neboť kosti srůstají. V dospělém věku má člověk obvykle 206 kostí. Složení kostí je pak až zázračně důmyslné. Jsou jednak silné kvůli pevné opoře, ale zároveň i lehké, aby nám nebránily v pohybu. Kosti celkově představují přibližně 14 % z celkové hmotnosti těla člověka. V těle plní centrální úložiště vápníku a fosforu. V kostech a rovněž v zubech máme uloženo až 99 % veškerých zásob vápníku a v případě jeho zvýšené potřeby je pak odtud uvolňován do těla.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit