Záhada Hradu Pernštejn

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / TAJEMNO A EZOTERIKA / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 8. 9. 2021

Hrad Pernštejn je nádherným gotickým skvostem založeným mezi lety 1270 a 1285. Není lákavým cílem jen pro milovníky památek a historie, ale i místem obestřeným řadou tajemství. Mezi ně patří i tajuplná deska, která mnohým badatelům nedá spát.

Desku bychom našli ukrytou v jednom z okenních výklenků hradní kaple. Vyrobena je z nedvědického mramoru a měří 40 x 30 centimetrů. Najdeme na ní tajemný záznam, psaný snad v cyrilici, se záhadnými symboly. Dodnes se zatím tyto znaky nepodařilo nikomu rozluštit, stále je to záhada. Existuje několik teorií o tom, co je v tomto vzkazu zašifrováno.

Mramorový vzkaz

Jedna verze hovoří o popisu hradního parku s pokyny k nalezení pokladu. Další tvrdí, že se plát je krytem relikviářové schránky. Počátkem 20. století dal Hrabě Wladimir Josef Maria Mitrovský desku odstranit, a objevil dutý prostor ve kterém byly uloženy lidské kosti.

Další zajímavostí je rozdílný vliv desky na různé pohlaví. Pověst říká, že dotkne-li se desky žena, do roka se vdá. Oproti tomu, sáhne-li na ni muž, do roka zemře. Tato skutečnost je poněkud zvláštní, jelikož něžnému pohlaví má přinášet štěstí a naopak pánům smůlu.

 

Mužské prokletí

Zrekonstruované zahrady

V 60. letech minulého století si tehdejší kastelánka hradu Pernštejn všimla nesrovnalosti. I když byla samotná menších rozměrů, obrys jejího zazdění patrný ve zdi byl daleko větší než ona samotná. Kastelánka totiž neměla informaci o vyjmutí desky Hrabětem a bývalým majitelem Mitrovským. Se svolením památkového ústavu nechala plát opět odstranit ze zdi, aby zjistila, co se nachází za větším obrysem.

Práce se ujal zedník, který občas na hradě vypomáhal s údržbou. Po sejmutí desky objevil poměrně velký prostor. A v něm uschlou květinu. Na tom samozřejmě při zpětném pohledu na celou záležitost nebylo nic zvláštního. Jenže o pár dní později si zmíněný dělník krátil cestu přes Komtesinu zahrádku a zakopl o jakýsi kořen. S těžkým úrazem byl převezen do nemocnice, kde brzy zraněním podlehl. Byla tedy skutečně vyplněna kletba ohledně pánů, která je s deskou svázána?

Co člověk, to teorie

Jiná hypotéza říká, že kryptogram nese křesťanský nápis balkánského původu. Když hrad navštívili Řekové pracující v té době na stavbě blízké přehrady, přečetli horní nápis jako ,,Ježíš Kristus vítězí“ a ten dolní jako ,,Jediný Bůh“. Totéž měli potvrdit i Bulhaři, kteří zavítali na hrad. I podle jejich názoru je nápis v cyrilici a nese se tedy v křesťanském duchu.

Existuje i varianta stojící za tím, že na desce se nachází šifra, která po přetočení vzhůru nohama odhalí půdorys kostela v Dolních Kounicích společně s návodem k nalezení tamního ukrytého pokladu.

Poslední známou, a zřejmě nejméně zajímavou, verzí je teorie o složitém výpočtu založení hradu. Proč by si však někdo dával takovou práci se zašifrováním zrovna této informace? Nebo se v tomto případě mohlo jednak spíše o nějaký druh magického úkonu?

Hradní kaple

Ohledně této zajímavé desky existuje mnohem víc otázek než odpovědí. Dodnes není známo, čí byly původně uložené kosti za deskou. Mohlo by se jednat o ostatky nějakého východního světce, ale kdo ví? A proč byl text psán s největší pravděpodobností právě cyrilicí? Hrad Pernštejn je krásný a plný různých záhad, nicméně vysvětlení některých otazníků okolo této tajemné desky možná nikdy nedostaneme.

 

autor: Petr Matura
foto: 123rf.com, commons.wikimedia.org (Ptrantina, Hugo)


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit