Vědci našli lék, který překonává stárnutí

ARCHIV / KURIOZITY / 22. 5. 2023

Zdá se, že pohádky o upírech nejsou tak docela fikcí – věda potvrdila magický účinek mladé krve. Objevila lék, co zpomaluje stárnutí.

Vypadá to, že ne nadarmo se hraběnka Bathory a některé další proslulé osobnosti historie koupaly v krvi mladých dívek, aby si zachovaly mládí. Mladá krev totiž skutečně dokáže výrazně zpomalit, nebo dokonce i zvrátit proces stárnutí, tvrdí vědci z Kalifornské univerzity v San Francisku. Jako obvykle to za lidi odnesly laboratorní myši. Vědci pod vedením Saula Villedy zjistili, že krev mladých myší jako lék urychluje tvorbu nových neuronů u starších hlodavců a zlepšuje jejich mentální schopnosti. Když byla mladým myším transfundována krev jejich rodičů a prarodičů, vykazovaly opačný vzorec – měly větší potíže s učením nových věcí. Stará krev je činila hloupými.

A tak nyní, když se v souvislosti s tímto výzkumem stále častěji hovoří o omlazující síle mladé krve, se probudili i zastánci konspiračních teorií. Ti
se obávají, že se nyní, stejně jako za starých časů, budou staří lidé koupat v krvi mladých lidí. Ale samotná krev, ujišťují je vědci, není k omlazení potřeba. Všechny léky, které se budou v budoucnu vyrábět z mladé krve, budou mít za základ syntetické bílkoviny, stejně jako diabetici používají syntetický inzulín.

Nikdo nebude muset dobrovolně ani jinak darovat krev pro omlazení. To znamená, že obavy z budoucího vampyrismu jsou neopodstatněné.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit