Leží u Českého Brodu bunkr pro vyvolené?

ČESKÉ ZÁHADY / 3. 11. 2015

Podobnou scénu asi znáte z katastrofických filmů. Zatímco většinu obyčejných lidí smete z povrchu válka, nebo nečekaná přírodní pohroma, hrstka vyvolených nepříjemnou situaci šťastně přečká v luxusním podzemním komplexu. Jenže nejde pouze o vymyšlený sci-fi námět!

Podle informací, které jako první získal tuzemský týdeník Echo, měl nejméně jeden podobný podzemní bunkr pro vyvolené „vyrůst“ v posledních letech jižně od Českého Brodu. Cesta do něj z Prahy prý trvá asi 45 minut a pozvání dovnitř prý dostali pouze vybraní čeští miliardáři, mezi nimiž neměl chybět například Petr Kellner.

Bunkr jen pro elitu
Všechny finanční celebrity a byznysmeni si údajně měli na prohlídce utajeného – a v případě nečekané a rozsáhlé katastrofy od okolí téměř zcela izolovaného komplexu, rozmyslet, jestli v budoucnu budou chtít využít jeho služeb. Kromě toho, že se na procházku objektem měli účastníci teple obléct, údajně také museli podepsat dohodu o mlčenlivosti. Nakolik se tato zpráva zakládá na skutečnosti?

Leží jihozápadně od Brodu?
Kdo údajnou existenci Opidda, jak je údajně elitářský podzemní úkryt nazýván, prozradil, se samozřejmě z původního článku nedozvíme. Autor textu Tomáš Pergler pouze naznačuje, že: „Plánovaný úkryt pro miliardáře se nachází asi sedm kilometrů jihozápadně od Českého Brodu, pod hřebenem lesnatého údolí, které do jinak spíše rovinaté krajiny vyřezala říčka Šembera. Patří do katastru vesnice Vrátkov…“
Otázkou však je, nakolik lze předchozí informaci považovat za věrohodnou. Pouze letmým pohledem na leteckou i přesnou turistickou mapu zmíněné oblasti totiž zjistíte, že katastr obce Vrátkov nezasahuje až tak daleko na jih, navíc nesouhlasí ani některé další uvedené údaje související s terénem. Byl autorům textu podsunut záměrně zkreslený údaj o přesné poloze komplexu, nebo pouze špatně hledáme jeho pozici? Ale ve středních Čechách by se některé nadějné podzemní lokality našly…

Podzemní komplexy jsou realitou!
Ať už tomu bylo jakkoliv, o tom, že mnozí mocní tohoto světa si nechávají budovat tajné podzemní bunkry a základny, není nejmenších pochyb. Politické, finanční a vojenské elity totiž často myslí o krok napřed před běžnými lidmi, a stejně tak i plánují svou budoucnost. Dopomáhají jim k tomu samozřejmě jejich obrovské finanční prostředky, kterými disponují, stejně jako obrovská moc a většinou nadprůměrná inteligence. Obří podzemní komplex zřejmě leží například u ruské hory Jamantu v oblasti jižního Uralu, stejně jako Cheyenne Mountain Complex v americkém Coloradu, ale i na mnoha jiných místech světa. Je tedy poněkud naivní myslet si, že utajené podzemní bunkry – přestože v mnohem menším rozsahu, neexistují i ve střední Evropě. Zvláštně opevněný objekt leží mimo jiné poblíž české obce Ptyč. Zda je pod ním rozsáhlé podzemí, zůstává veřejným tajemstvím.

Určené do nejhorších dob
Podobné podzemní areály jsou budovány zejména z důvodu obavy majitelů o jejich bezpečí v případě propuknutí rozsáhlého mezinárodního vojenského konfliktu, občanské války, drtivého přírodního dramatu jako je dopad asteroidu, nebo jiné pohromy, během které nastane nedostatek pitné vody, jídla i klíčových surovin a propukne chaos.
Proto v postapokalyptických bunkrech, nesmí chybět silné pancéřování dveří, tuny odolného betonu, rozsáhlé sklady, vlastní filtrační systém vzduchu a ozbrojené stráže. Stejně tak obtížně překonatelné nástrahy, automatické léčky a zbraňové systémy.

Vědí to, co my ne?
V souvislosti s novými bunkry se na mysl vtírá mnohem palčivější otázka. Rostou v nedávné době jako houby po dešti pouze kvůli přehnaným obavám jejich bohatých majitelů? Nebo některé z celebrit mají přístup k informacím o jakési možné blížící se katastrofě, která je pro běžné smrtelníky tabu?

Autor: Petr Koutský
Fotografie: Wikipedia.org (vstup do Cheyenne Mountain Complex)


Štítky: , , , , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit