Rostliny umí myslet

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / KURIOZITY / 28. 6. 2023

Rostliny, které nám stojí na okenních parapetech a zdobí je obvykle svými květy, mohou být ve skutečnosti mnohem chytřejší, než si o nich myslíme.

Němečtí vědci se domnívají, že keř dřišťál má strukturální paměť, která mu pomáhá předvídat budoucí události a činit obtížná rozhodnutí. Podle jejich zjištění zřejmě tento typ rostliny chápe, že když společně se zdravými semínky má i semena infikovaná škůdci, je v každém případě lepší se zbavit všech semen. Jedná se o strukturální paměť, která laicky řečeno pomáhá „předpovídat budoucnost”.

Vědci z Göttingenu objevili u dřišťálu komplexní mechanismus ochrany poté, co se rozhodli zkoumat, proč Mahonia Holm (stálezelený keř z čeledi Berberidaceae) má stupeň napadení parazitickými mouchami tephritid 10krát vyšší než dřišťál. Když pozorovali asi 2 000 bobulí dřišťálu shromážděných z různých částí Německa, došli k závěru, že je ve hře strukturální paměť, která pomáhá snižovat zasažení parazity na minimum.

Muška Tephritid nejprve, než naklade svá vajíčka, propíchne obal bobulí. Pokud se larvy vyvíjejí, často infikují všechna semena v bobuli. Dřišťál „chápe”, že když má zdravá semena a semena s vejci parazitu, je bezpečnější se zbavit prakticky všech, aby zabránil kontaminaci. Již dříve vědci z Kalifornie zjistili, že rostliny komunikují mezi sebou a vzájemně se varují před škůdci. Když rostliny dostanou takové varování, zapínají ochranný mechanismus.

Pět nejužitečnějších rostlin pro váš domov

Kyslíkovy prostor je důležitou součástí domácího prostředí. Přijdete unavení, nadýchaní výfukovými plyny a domov vás vítá klimatem, který se vytvářel celý den, rostliny obohacovaly vzduch kyslíkem a absorbovaly škodlivé látky. Které květiny je tedy dobré mít v bytě z lékařského hlediska? Američtí vědci provedli speciální studii a vyjmenovali 5 rostlin ozdravujících naši domácí atmosféru (a psychickou také), ale přitom vzácně způsobující alergii.

Břečťan anglický

Je přeborníkem mezi pokojovými rostlinami nejen v pohlcování oxidu uhličitého, ale má ještě jednu důležitou a vzácnou vlastnost: je to přírodní sorbent, který ze vzduchu odstraňuje těžké kovy, toxiny a formaldehyd. Je vhodný zejména pro lidi žijící v nižších patrech domů podél dálnic nebo pro ty, co pracují ve sklepních prostorách.

Půvabná Hamedorea

Jestliže je anglický břečťan poměrně vybíravý tvor, co se týče zalévání a krmení, palma hamedorhea elegans vám bude vděčná pouze tehdy, pokud ji umístíte na místo, kam alespoň několik hodin denně dosáhne slunce. Navíc ji nemusíte zalévat příliš často, přesto krásně čistí vzduch. Klidně ji dejte do blízkosti počítače – snížíte tím elektromagnetické záření.

Lopatkovec neboli toulcovka

Tato aristokratická kráska se nezalekne ani té nejčernější práce v domácnosti. Bude nemilosrdně bojovat s průmyslovými a domácími toxiny. Dokáže
absorbovat výpary acetonu, benzenu, různých druhů alkoholu i čpavku. Ideální možností je zavést Spatifillum (podobně jako kočku) do nového domu nebo bytu po rekonstrukci. Žádná jiná pokojová rostlina mu nemůže konkurovat v boji proti chemikáliím.

Bambusová palma

Tato půvabná dáma (Rhapis excelsa) na rozdíl od mnoha jiných rostlin nejen čistí vzduch od škodlivých nečistot, ale také ho štědře nasycuje důležitými minerály a solemi, které jsou prospěšné pro lidský dýchací systém. Takže mít ji nebude zbytečné v domě, jehož obyvatelé trpí chronickými bronchopulmonálními problémy, průduškovým astmatem nebo srdečními chorobami. V neposlední řadě také dokonale zklidňuje nervy.

Fíkus

Odborníci doporučují umístit ho vedle křesla, kam jste se dříve uchýlili s knihou. Ve Spojených státech se zaměstnanci často složí na nákup jedné této rostliny do kanceláře svého šéfa, aby se nerozčiloval, uvádí Yahoo Health. Nenápadná babičkovská květina velmi účinně čistí vzduch a zároveň ho osvěžuje. Nezpůsobuje téměř žádné alergické reakce, a tak ho můžete umístit k posteli i do dětského pokoje. Bioaktivní látky, které tato drobná květina uvolňuje, prý pomáhají dobře spát a probouzet se.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit