Kdo vymyslel auto

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 6. 1. 2023

Kdo by to byl řekl, že vůbec první auto navrhl ruský nevolník Leontij Lukjanovič Šamšurenkov (1687–1758), který pocházel z hlubin lesů v provincii Kazaň.

Tehdy svůj vynález nazval «самобеглая коляска», v překladu „samoběžící kočár”. Konkrétně to tak bylo i myšleno, auto běhalo samo. Mechanik Šamšurenkov byl velmi zručný a vynalézavý, uměl kreslit a vyrábět modely svých vynálezů. Už ve 30. letech 18. století se podílel na odlévání největšího zvonu na světě – známého jako Carský zvon. Dodnes je k vidění v Kremlu. Poté začal stavět model mechanického vozíku, pohybujícího se bez koňského postroje, jen díky svalové síle lidí, kteří na něm jeli.

Jenže nastal problém. Šamšurenkov se dostal do vězení. V roce 1741 se začal soudit o pozemek s vlivným šlechticem. Asi 10 Leontij Lukjanovič Šamšurenkov střídal různá vězení. I v nich však maloval a vymýšlel různé vynálezy. Vypracoval i plán „samočinného kočáru”, jehož projekt byl prostřednictvím jeho synovce v roce 1752 představen v Moskvě. Úředníky tato myšlenka natolik zaujala, že byl z vězení odvezen v doprovodu přiděleného vojáka přímo do Petrohradu. Tam dostal pokoj, nářadí, tým řemeslníků a 10 kopějek denně na stravu. Během pouhých šesti měsíců představil Senátu prototyp prvního automobilu: rám vozíku se čtyřmi koly, s otevřenou korbou a se dvěma sedadly pro „nečinné lidi” (cestující). Pohyb zajišťovali další 2 stojící lidé, a to šlapáním.

Jak kočár vypadal?

Korba byla připevněna k rámu na řemenech, které nahrazovaly dnešní pružinové zavěšení. Táhla řízení byla připojena k přední nápravě. Kromě toho vynálezce navrhl vyrobit pro kočár „hodiny” (jakési počítadlo vzdálenosti), namontované na zadní nápravě. Zařízení mělo zaznamenat až tisíc verst, přičemž po každé ujeté verstě zazvonil zvon. Zařízení se sice nedochovalo, ale bylo postavené podle dochovaných nákresů a popisů.

V roce 1753 dostal vynálezce za svůj objev odměnu 50 rublů, byl osvobozen od zbytku vězeňského trestu a dostal i peníze na cestu domů. Pokračoval v práci na fantastických projektech až do své smrti. Poslední z jeho projektů, o kterých se dochovaly zprávy, byly prostě grandiózní. Šamšurenkov odvážně navrhl „přivést Volhu do Moskvy”, nebo vybudovat „podzemní silnici”. Lze jen obdivovat představivost nevzdělaného nevolníka, jehož myšlenky na metro či moskevský kanál předběhly svou dobu. O 40 let později podobný velomobil navrhl Ivan Petrovič Kulibin (1735–1818), přezdívaný jako Archimédes z Nižního Novgorodu.

 

 autor: – skm –
foto: piqsels.com,
commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit