Fenomén zvaný „Archa úmluvy”

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 15. 5. 2023

Archa úmluvy, jedna z nejhledanějších relikvií světa, je možná ukrytá ve významném mužském etiopském klášteru v Aksumu na severu Etiopie, v chrámu Panny Marie Sionské.

Archa úmluvy, nebo také Schrána smlouvy či Schrána svědectví byla, podle biblických událostí truhla, jež obsahovala nejcennější židovské náboženské předměty, Desky zákona s desaterem, Áronovu hůl a božskou manu, tedy pokrm, kterým Bůh na čtyřicetileté cestě pouští živil izraelský lid. Truhla obsahující základní atributy židovské víry údajně ve formě talismanu pomáhala chránit Izrael před nepřátelskými útoky až do 6. století př. n. l., kdy se ztratila při zničení jeruzalémského chrámu v roce 586 př. n. l.

Schrána smlouvy byla Izraelci brána do bitev v průběhu dobývání země zaslíbené, například při obléhání Jericha, ale i později při hájení Izraele před nepřáteli. Před zničením chrámu byla Archa úmluvy údajně ukryta skupinou mužů, vedenou starozákonním prorokem Jeremjášem/Jeremiášem, v jakési jeskyni. Podle jiné židovské tradice byla ještě před zničením chrámu ukryta a zazděna v labyrintu pod Chrámovou horou, kde je prý dodnes.

Legenda o relikvii

Etiopské legendy však pro změnu vyprávějí o jejím přenesení Menelikem I. právě do Aksumu, hlavního města Etiopie. Je s podivem, že by se tato relikvie mohla dostat z Izraele až na africký kontinent. Vysvětlení této skutečnosti by však nakonec zřejmě bylo poměrně jednoduché. Zmiňovanému území kdysi vládla legendární královna ze Sáby. Žila zřejmě v 10. století př. n. l. Přibližná poloha její říše je historickým sporem mezi Etiopií a Jemenem. Podle pověsti se do ní měl zamilovat král Šalamoun a počít s ní nemanželského syna Menelika I. Právě on měl tento skvost v
dospělosti dostat darem od svého otce a poklad odvézt do svého království, tedy do oblasti dnešní Etiopie.

Menelik byl údajně jako následník trůnu po Šalamounovi v Jeruzalémě před Archou korunován za krále Simenu a Sáby. Nejdříve byla Archa úmluvy uložena v Aksumu, poté prý byla více než 800 let uchovávána na ostrově Tana Kerkos na jezeře Tana, kde se ještě dnes nacházejí prastaré židovské
obětní kameny.

Kde se skutečně nachází?

Když Etiopie za krále Ezana ve 4. století přijala křesťanství, byla Archa úmluvy přenesena zpět do Aksumu, kde pro ni byl postaven chrám „Marie ze Sionu”. Stala se tak údajně jedním ze základních pilířů etiopské křesťanské církve. Má být ukryta v kapli, do které má přístup pouze jeden kněz – a je velmi přísně střežena. Strážci nechtějí dovolit nikomu, tedy ani odborným vědeckým pracovníkům, vstoupit dovnitř a přesvědčit se, co je pravdy na této legendě. Činí tak prý pro dobro lidí, protože nepovolaný člověk by po svém vstupu údajně mohl skončit i v plamenech.

Potvrdí se někdy, že Archa se skutečně nachází právě v této jinak poměrně chudé zemi na africkém kontinentu, či mají pravdu skeptici tvrdící, že k přesunu Archy nikdy nedošlo? Nebo dokonce i ti, kteří existenci Archy zcela popírají?

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit