Vstupte do podzemí Marsu

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / UFO A MIMOZEMŠŤANÉ / 12. 8. 2022

Zní to možná téměř neuvěřitelně, ale na této planetě byl objeven vchod do skály. Vypadá to přesně jako egyptská hrobka, jen ti faraoni chybí. Napadlo by vás, že existuje nějaké podzemí Marsu?

Hledači marťanského života na fotografiích z roverů rozhodně nezahálí. Tentokrát se jim podařilo najít něco opravdu úžasného. Na snímcích z vesmírných robůtků byl zachycen jakýsi vchod do podzemí Marsu, tedy do místnosti. Vypadá to téměř jako pozemský portál do starověké hrobky. Zkrátka klasický vchod, jak ho známe ze Země.

Co se na údajně neobydlené planetě děje

Skeptici pouze oznámili, že to vše je jen naše představivost. Jako jsou na Marsu vidět lebky, krysy, ženy, sochy, lžíce a další artefakty. Nemluvě o slavném obličeji v Cydonii. To všechno byla pouhá hra světla a stínu, či spíše jevu pareidolie.

Toto záludné slovo si ihned vysvětlíme. Jde o schopnost mozku vytvořit známé obrysy tam, kde vlastně ve skutečnosti nejsou. Tato dovednost se objevila v nejranějších fázích evoluce, dokonce i u lidoopů, a má ochrannou povahu. Pokud je tma, všude jsou větve a kameny, nepřítel může teoreticky někde číhat, a tak je pro nás lepší udělat chybu a před keřem raději utéct. Sice jste za zbabělce, ale přežijete.

Dovednost je to skutečně výborná, pokud se ovšem nedíváte na obrázky z Marsu.

„Toto je velmi zvláštní obrázek. Ale stručně řečeno, zdá se mi to jako přirozená eroze,” řekl pro Live Science britský geolog Neil Hodgson, který studoval geologii Marsu.

Několik indicií objasňuje, že nejde o skutečné dveře, například neměří ani 1 metr na výšku. Ale marťané jsou přece malí, to víme dávno. Názor si můžete udělat sami. Je jen na vás, jestli vidíte skutečně podzemí Marsu, či se domníváte, že jde o optickou iluzi.

autor: – skm –
foto: piqsels.com, mars.nasa.gov (NASA/JPL-Caltech/MSSS)


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit